Dosarul „Gemeni”: Un caz ieşit din comun când statul încearcă să soluţioneze o problemă din contul unor persoane terţe

Situația creată la Societatea pe Acțiuni „Gemeni”, ce deține clădirea istorică din centrul capitalei, devine tot mai precipitată, cu cât se apropie data când magistraţii Curţii Supreme de...

Situația creată la Societatea pe Acțiuni „Gemeni”, ce deține clădirea istorică din centrul capitalei, devine tot mai precipitată, cu cât se apropie data când magistraţii Curţii Supreme de Justiție ar urma să se pronunțe pe un aspect din acest dosar, informează ziarulnațional.md.

Cazul a fost examinat și de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a obligat statul să întoarcă bunul foștilor acționari și fără nicio claritate pentru actualii acționari.

Avocatul partener la biroul de avocați „Țurcan Cazac” din Chișinău, Octavian Cazac, reprezentant al „Gemeni” SA, susţine că e un caz ieşit din comun când statul încearcă să soluţioneze o problemă din contul unor persoane terţe.

Potrivit avocatului, acest lucru ar genera litigii la nivel internațional și despăgubiri mult mai mari decât suma dictată de CtEDO, a declarat avocatul într-un interviu pentru Unimedia.info.

Istoria legată de clădirea istorică din inima Chișinăului, unde este amplasat Centrul comercial „Gemenii” datează din 2003. Atunci, câțiva proprietari, care dețineau 43% dintre acțiuni, printr-o decizie judecătorească și-au adjudecat 72 la sută dintre spațiile comerciale existente.

Ceilalți acționari au atacat această hotărâre în judecată, iar în 2 ani au obținut câștig de cauză.

„E foarte straniu modul în care s-a luat acea decizie în 2003, având în vedere că acești acționari nu aveau pachet majoritar de acțiuni, dar acest lucru s-a întâmplat, instanțele au revizuit, iar aceste persoane s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, spune Octavian Cazac, care a devenit reprezentant SA „Gemeni” în 2019 și a examinat întreg dosarul ce vizează societatea.

CtEDO a examinat dosarul timp de 14 ani, iar decizia pronunțată obligă statul să achite despăgubiri persoanelor reclamante și să le întoarcă spațiile comerciale în mărime totală de 2 000 de metri pătrați.

„Situația este mult mai complicată decât pare. SA „Gemeni” nu este vizată de acest proces. Statul este vizat. Acum, agentul guvernamental s-a adresat la CSJ cu solicitarea de a întoarce situația din cadrul SA „Gemeni” la anul 2005, ceea ce evident este imposibil. În toți acești ani, centrul s-a dezvoltat, s-au vândut acțiuni, s-au cumpărat, s-au făcut investiții. Deci, statul propune exproprierea altor persoane, pentru a realiza o decizie CtEDO, ceea ce este un precedent foarte periculos și inacceptabil”, spune avocatul.

Mai mult, potrivit lui, există și doi investitori străini, cetățeni români, care au și angajat deja o casă de avocatură pentru a-și proteja investițiile. În cazul în care statul nu va schimba tactica de acționare în acest dosar, investitorii străini vor iniția un litigiu internațional și pregătesc o sumă a despăgubirilor de 100 de milioane de euro.

Mai multe detalii AICI.

In this article