Doliu în Franța: 30 de șefi de stat, la funeraliile lui Jacques Chirac

Doliu în Franța, unde au loc funeralii naţionale pentru Jacques Chirac. Fostul preşedinte este înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Montparnasse. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost adus...

Doliu în Franța, unde au loc funeralii naţionale pentru Jacques Chirac. Fostul preşedinte este înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Montparnasse.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost adus la biserica Saint-Sulpice, unde are loc slujba de pomenire. La eveniment participă aproximativ 30 de șefi de stat și de guvern.

Duminică, de dimineață până seara târziu, toți cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu lui Jacques Chirac au mers la Domul Invalizilor, unde sicriul a fost depus la intrarea catedralei Sfântul Ludovic al Invalizilor.

”El, când vedea pe cineva, îi zâmbea. Simțeai că te iubește. Aveam impresia că suntem parte a familiei sale. Era un om simplu.”

”A fost extraordinar, un mare umanist. Mai concret, decizia sa de a nu interveni militar în Irak, planul său de luptă împotriva cancerului, sistemul medical pe care l-a promovat – a fost un om superb.”

Fostul preşedinte francez, Jacques Chirac, a murit la vârsta de 86 ani. Cauza decesului nu a fost făcută publică, dar în ultimii ani, Chirac a fost internat de mai multe ori, a suferit un accident vascular cerebral şi a avut mai multe afecţiuni pulmonare.

Unul dintre cei mai longevivi oameni politici francezi, el a deţinut 2 mandate de şef al statului, între 1995 şi 2007, iar anterior a fost premier, ministru de Interne, ministru al Agriculturii, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul şi primar al Parisului.

In this article


Join the Conversation