Doi soți din au obținut peste 6.000.000 de lei prin escrocherie

Procuratura raionului Fălești informează că, la 23 februarie 2022, prin sentința Judecătoriei Bălți, sediul Fălești, doi soți locuitori ai raionului Fălești, au fost condamnați la închisoare, pe un...

Procuratura raionului Fălești informează că, la 23 februarie 2022, prin sentința Judecătoriei Bălți, sediul Fălești, doi soți locuitori ai raionului Fălești, au fost condamnați la închisoare, pe un termen de 11 ani și 6 luni și respectiv 10 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea în cazul ambilor soți de dreptul de a ocupa funcții și a exercita activitate financiar-bancară pe un termen de 5 ani.

Concretizăm că, ambii soți condamnați au fost învinuiți în săvârșirea infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari (art. 190 alin.(5) din Codul penal), iar unul dintre ei, inclusiv pentru traficul de influență (art. 326 alin.(1) din Codul penal).

Potrivit actului de învinuire, cei doi soți sunt acuzați de faptul că, pe parcursul anilor 2016-2017, urmărind scopul însușirii mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de la 29 persoane, elaborând în prealabil un plan ce reprezenta o piramidă financiară, potrivit căruia la etapa inițială au creat o imagine iluzorie celor din jur că sunt niște debitori de bună credință, creând impresia că sunt antrenați în afaceri economice profitabile în domeniul operațiunilor de schimb valutar, care pot genera dobânzi majore față de rata de dobândă oficială stabilită de către Banca Națională a Moldovei, abuzând de încrederea obținută față de aceste persoane, prin înșelăciune, au obținut și însușit de la acestea mijloace bănești în sumă de 6 644 038,35 lei.

În acest context, remarcăm că, deși inculpații atât la faza de urmărire penală cât și în instanța de judecată nu și-au recunoscut vina în comiterea infracțiunilor imputate, în baza probelor prezentate de acuzatorii de stat, magistrații au decis condamnarea acestora la pedepse privative de libertate.

Totodată, menționăm că, în privința ambilor soți a fost aplicată măsura preventivă arestul preventiv, cu reținerea și plasarea acestora în arest preventiv imediat după pronunțarea sentinței.
Subsecvent, instanța de judecată a admis acțiunile civile înaintate de părțile vătămate/civile și menținerea sechestrului aplicat pe bunurile inculpaților.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

In this article