Doi inspectori ANSA deferiți justiției pentru corupere pasivă

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a doi inspectori din cadrul Direcția teritorială...

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a doi inspectori din cadrul Direcția teritorială pentru siguranța alimentelor Chișinău (DTSA) a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), fiindu-le incriminate săvârșirea mai multor episoade de corupere pasivă (art. 324 alin.(2) lit.b) și c) din Codul penal).

Cauza penală a fost pornită în luna mai 2022 de către organul de urmărire penală al CNA, în baza denunțului unui agent economic, iar ulterior la această cauză au fost conexate mai multe cauze penale care au rezultat din măsurile speciale de investigație efectuate pe caz.

Conducerea urmăririi penale a fost efectuată de către Procuratura Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, învinuiții activând în funcția de inspectori principali în cadrul DTSA mun.Chişinău a ANSA, având atribuţii de control şi certificare fitosanitară a mărfurilor pentru export, au creat o schemă infracțională de obținere a unor venituri ilicite din activitatea de serviciu, astfel, pretinzând și primind în mod sistematic, de la diferiți agenți economici mijloace bănești ce nu li se cuvin, în sumă totală de 106 741 lei, pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatelor fitosanitare pentru exportul mărfurilor și fără crearea cărorva impedimente în acest sens.

Învinuiții și-au recunoscut vinovăția în comiterea infracțiunilor incriminate și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 300 000 la 400 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani, pedepasa urmând a fi redusă cu o treime în cazul în care instanța de judecată acceptă acordul de recunoaștere a vinovăției.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

In this article