Dodon: Dacă vom învinge la alegeri și vor încerca să nu le recunoască, vom ieși la protest

Ex-președintele Republicii Moldova, liderul PSRM și co-președintele Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon a relatat într-un interviu pentru РИА Новости despre cum Occidentul planifică să folosească...

Ex-președintele Republicii Moldova, liderul PSRM și co-președintele Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon a relatat într-un interviu pentru РИА Новости despre cum Occidentul planifică să folosească Moldova împotriva Rusiei, din ce cauză locuitorii țării să iasă la proteste imediat după alegerile parlamentare anticipate, de ce venirea la putere a partidelor de dreapta se va reflecta negativ asupra relațiilor cu Federația Rusă, la fel și despre modul în care alegerile ar putea fi falsificate, transmite Telegraph.md

Vedeți mai jos interviul integral al liderului PSRM:

– În fiecare an, înainte de alegeri, alegătorii sunt speriați cu faptul că rezultatele alegerilor vor fi falsificate. Cel mai des astfel de argument este folosit pentru a înlătura de la participare locuitorii Transnistriei, pentru că acest teritoriu nu este controlat de Chișinău, dar pe nimeni nu este jenat de votul de peste hotare. Nu vedeți aici contradicții? Și există oare pericole de falsificare a alegerilor din acest an?

– Hoțul strigă: ”Prindeți hoțul!”. Asta a fost în toate alegerile, inclusiv și la alegerile prezidențiale din 2020, când din august-septembrie oponenții noștri au început a striga că alegerile vor fi falsificate. Dar ei au uitat de asta, când au câștigat alegerile. Tezele despre falsificare mai mult sunt folosite, pentru a limita dreptul la vot a anumitor categorii de cetățeni, care nu vor vota niciodată pentru partidele de dreapta. Aceasta s-a folosit mereu și se folosește, acum se încearcă același lucru. Personal eu cred că se poate de pus întrebarea despre legimitatea oricărei puteri în condițiile în care este limitat dreptul la vot și nu se oferă posibilitatea tuturor de a vota. Aceasta se referă la cetățenii noștri care se află în Vest, în Est, ce locuiesc în Transnistria.

Peste hotarele țării se află circa un milion de oameni. Conform celor mai modeste calcule, 400 de mii locuiesc în Veste, 400 de mii – în Est, inclusiv în Federația Rusă, și undeva 200-250 de mii locuiesc în Transnistria. De la Chișinău la Vest – 400 de mii, de la Chișinău la Est – 600 de mii de oameni. În alegerile prezidențiale în Vest au votat 200-250 de mii de oameni din 400 de mii, circa 50%, iar în Este circa 50 de mii de oameni din 600 de mii, adică mai puțin de 8%. Desigur că asta nu este corect. Ori trebuie de dat posibilitatea tuturor de votat, ori de pus condiții concrete, că votează doar cei care sunt în interiorul țării. Această întrebare suntem obligați să o punem în viitor.

Referitor la falsificarea alegerilor, eu cred, că cel mai mare risc de falsificare există în Vest, în diasporă. Noi vedem, că deja la etapa actuală se organizează transport, livrarea în masă a cetățenilor, se fac încercări serioase de ”dezbate” observatorii noștri din secțiile de votare, unde cetățenii noștri sunt cei mai activi. Asta se referă la Germania, Italia, Anglia și Franța. Noi desigur, că vom asigura observatorii noștri peste tot, dar în alegerile prezidențiale prim rețelele de socializare reprezentații noștri au fost presați în masă, unde din ei s-au scos din cursă. Când acolo nu sunt reprezentanții tuturor concurenților, noi avem situația în care un alegător votează în câteva secunde, ceea ce fizic este imposibil.

Noi am luat în considerare experiența anului trecut și ne-am adresat partenerilor noștri internaționali, ca ei să ne asigure din partea lor, pe cât este de posibil, observatori internaționale, ca să fie reduse riscurile de falsificare din partea diasporei vestice.

– Campania electorală este acum destul de tensionată, iar scopul candidaților este nu doar de a trece în parlament, dar de a obține majoritatea, pentru a guverna țara de sine stătător. La ce rezultat scontați după totalurile alegerilor?

– La momentul dizolvării parlamentului în aprilie, dispoziția oponenților noștri era alta, ei erau mai încrezuți. Acum noi ne apropiem de finalul campaniei electorale și ne-au rămas câteva zile. E clar că alinierea s-a schimbat, s-a schimbat esențial după ce pe flancul stâng a apărut blocul ”Comuniștilor și Socialiștilor”, toți înțeleg că acesta este concurentul de bază pentru cei din dreapta, care poate obține majoritatea parlamentară. Noi luptăm pentru victorie, sunt sigur, că vom obține această victorie. Noi am avut deja peste 12 mii de întrevederi cu alegătorii, nici un partid nu a organizat atâtea întrevederi, noi am abordat foarte sistemic această campanie electorală, de aceea blocul ”Comuniștilor și Socialiștilor” va obține un rezultat bun. Noi nu ne vom dispersa, noi am discutat această chestiune, ne vom ține împreună și în următorul Parlament. Aceasta este o forță politică mare și esențială, este nucleul patrioților care atrage tot mai multe simpatii pe flancul stâng. Sunt doritori de sparge alianța noastră, sunt doritori de a lua câteva procente pentru a le da celor din dreapta, dar eu sper foarte mult că cetățenii Republicii Moldova nu vor călca aceleași greble ca în noiembrie anul trecut.

– Este pregătit Partidul Socialiștilor/Blocul ”Comuniștilor și Socialiștilor” să-și asume responsabilitatea pentru crearea guvernului?

– Noi deja am declarat despre aceasta. Noi am dezvoltat un program de dezvoltare economică și socială, este deja gata, noi am publicat-o, am desfăcut-o detaliat pe elemente, pe sectoare, pe direcții, am anunțat despre faptul că aceasta este baza pentru viitorul guvern. Noi suntem gata foarte repede, operativ, după recunoașterea rezultatelor alegerilor să propunem noua componență a guvernului. Eu consider că asta trebuie de făcut foarte repede, pentru ca la începutul lui august la noi în Republica Moldova să fie un guvern funcțional. Trebuie de rezolvat foarte multe probleme și interpolitice, și sociale, și economice, și de politică externă, trebuie să-i liniștim pe partenerii noștri. În interiorul țării avem probleme serioase cu prețurile, o creștere considerabilă a prețurilor în toate direcțiile, pentru că nimeni în țară nu se ocupă de această întrebare, care interesează pe majoritatea cetățenilor Moldovei. Noi trebuie să răspundem concret la întrebările din domeniul politicii sociale, care va fi vârsta de pensionare, criteriile de acordare a ajutorului social ș.a.m.d. Sunt direcții importante de care trebuie de ocupat încă de la începutul lui august, dacă le lăsăm pe septembrie-octombrie, asta pentru Moldova va fi foarte deplorabil. De aceea da, noi suntem gata să ne asumăm responsabilitatea și suntem gata să ne descurcăm cu toate provocările care sunt acum în Moldova.

– Spuneați anterior, că în viitor admiteți posibilitatea numirii dvs. la postul de premier. A venit vremea aceasta?

– Este degrabă de vorbit despre distribuirea funcțiilor, trebuie dintâi de învins în alegeri și după aceasta de luat decizia. Eu am să vă spun sincer, noi nici măcar nu am discutat asta în interiorul blocului, asta nu este cel mai important lucru acum. Noi avem mulți oameni demni în echipă, oameni experimentați, care s-au descurcat cu situații care poate că au fost și mai proaste decât actuala. Noi avem reprezentanți pentru orice sector, pentru orice minister.

– Dacă după alegeri unul din partide nu va obține majoritatea în parlament, atunci este pregătit Partidul Socialiștilor de sine stătător sau în bloc cu comuniștii de intra cu cineva în coaliție?

– Eu cred că noi nu trebuie să vorbim acum despre coaliții, dar în același timp nu trebuie să negăm categoric orice dialog. Locuitorii și cetățenii Republicii Moldova speră că după aceste alegeri, clasa politică va găsi limbă comună pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii țării noastre. De aceea este degrabă de vorbit despre coaliții, dar dialog oricum trebuie să fie.

– Alegerile anticipate au fost provocate de faptul că deputații nu au putu să se înțeleagă și să aleagă un guvern. Cum credeți, se va schimba această situație după alegeri, pentru că printre candidați sunt foarte puține fețe noi? Este posibilă așa situație că deputații să nu vor putea să cadă de acord referitor la crearea guvernului în perioada alocată și țara va trebui din nou să se pregătească pentru alegeri?

-După alegerile prezidențiale eu în decurs de 5-6 luni de până la dizolvarea parlamentului îi convingeam pe toți că trebuie de găsit limbă comună, ca să nu aducem situația la o criză politică. Dar parlamentul a fost dizolvat, situația a fost pierdută și dânsa a ieșit de sub control pe plan socio-economic, pentru haosul actual sunt responsabili cei care au respins orice dialog. Este clar că responsabil este președintele țării (Maia Sandu – n.r.). Dacă după aceste alegeri parlamentare va exista o nouă rundă de criză politică, ceea ce nu poate fi exclus, responsabilitatea va cădea iarăși pe președintele țării. În aceste condiții, teoretic, sunt posibile noi alegeri, care vor ruina complet ratingul președintelui țării și partidelor de dreapta, care deja se duce-n jos. Eu nu sunt sigur că cineva va risca să blocheze din nou procesul de creare și funcționare a unei majorități parlamentare și a unui guvern, acest lucru este plin de consecințe negative serioase, de cataclisme pe plan socio-economic. Vor suferi cetățenii.

– Cum evaluați posibilitatea unor proteste după alegeri?

– Există așa posibilitate, va fi deodată după alegeri sau mai aproape de toamnă –  este degrabă de vorbit. Perioada de vară nu este cel mai bun pentru organizarea protestelor. Faptul că protestele cel mai probabil vor fi, eu sunt sigur. Ele pot fi și acum, nu știu cât de în masă, mulți sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor, fermierii sunt nemulțumiți. Neliniște în societate va fi. Pot ieși și cei din stânga la proteste și cei din dreapta, proteste mai în masă posibil vor fi în toamnă.

– Poate Partidul Socialiștilor singur să scoată oamenii în stradă după alegeri? Ce trebuie să se întâmple?

– Dacă vom învinge în aceste alegeri, și vor încerca să nu recunoască alegerile prin Curtea Constituțională, atunci nu vom avea altă ieșire din situație, decât să ieșim în stradă și să ne apărăm victoria, altfel nu ne vor înțelege susținătorii noștri. În acest caz, vom ieși numaidecât în stradă.

– Simțiți dvs. implicare din exterior în alegeri? Care este rolul SUA și statelor din Vest în întregime, pot ele influența rezultatul alegerilor?

– Eu cred că este evident că după activitatea diplomaților vestici, inclusiv a ambasadorului SUA, noi vedem încercări clare de amestec în procesul electoral. Ei mereu critică rușii, dar iată eu nu am văzut ca în decurs de o săptămână ca ambasadorul rus să se întâlnească cu conducerea Comisiei Electorale Centrale și să preseze pe aceea ca să fie deschise cutare sau cutare secții de votare. Desigur că implicare este, nu doar prin activitatea ambasadorilor, dar și prin miile de organizații neguvernamentale. Intrați pe pagina de rețele de socializare a oricărei ONG, care este sponsorizată de Departamentul de Stat al SUA sau de Bruxelles și veți vedea că ei promovează lozinci preelectorale foarte dure împotriva comuniștilor și socialiștilor și pentru partidul Maiei Sandu (președintele a fondat Partidul Acțiune și Solidaritate – n.r.), peste tot se cheltuie bani nebuni, sute de mii de dolari. Desigur că asta este implicare străină și desigur că asta va influența rezultatele alegerilor.

– Ați vorbit nu o dată că țările din Vest planifică să folosească Moldova împotriva Federației Ruse. În care sfere se poate întâmpla asta și cu ce vă puteți opune?

– Unii reprezentanți din Vest, fostul consilier al președintelui SUA și alții, spun că trebuie de făcut tot posibilul de a atrage Rusia într-un nou conflict regional. Occidentul este nemulțumit de faptul că Moldova nu se încadrează în agenda regională generală. Iar agenda regională este anti-rusă. Noi vedem că și România și Ucraina au o agendă dură anti-rusă. Doar Moldova, datorită faptului că noi am păstrat o poziție mai balansată, nu se încadrează. De aceea este sarcina ca în Moldova să fie creată o majoritate parlamentară care va urma dur instrucțiunile Vestului la capitolul luptei geopolitice împotriva Rusie. Cum va fi ea –  o simplă declarație sau alăturarea la sancțiunile anti-ruse sau, cel mai rău, de a face anumite provocări în Transnistria, în ce formă asta va fi, vom vedea, dar eu cred că ei vor merge pe toate fronturile.

Eu cred că, poporul moldovenesc și majoritatea cetățenilor Moldovei vor face tot posibilul ca noi să nu fim folosiți pe post de carne de tun în această luptă geopolitică. Sunt forțe în interiorul țării, majoritatea covârșitoare a cetățenilor doresc să fie prieteni cu toată lumea, atât cu Estul, cât și cu Vestul. Când va fi evident că sunt primele semne că Vestul vrea să ia sub control structurile de stat, atunci poporul Moldovei va ieși la protest în masă și nu va permite să fim folosiți în partide șah geopolitică în calitate de pioni la schimb cu partenerul său geopolitic.

– Înainte se spune că din 2009 până în 2019 conducerea Moldovei ducea războaie împotriva Rusiei, situația s-a îmbunătățit în ultimii doi ani. Cum se vor construi relațiile cu Rusia și alți parteneri ai Moldovei după alegeri?

– Totul depinde de ce culoare va avea guvernul, dacă va fi un guvern galben (culoare partidului președintelui ”Acțiune și Solidaritate” – n.r.), atunci, va fi o retorică dură anti-rusă și un curs pro-vest pe toate direcțiile: economie, sfera socială, siguranță, valori și tradiții. Dacă va fi guvernul nostru, noi ne vom orienta pe parteneriatul strategic cu Rusia. Noi trebuie să semnăm în sfârșit, acordul de parteneriat strategic cu China, eu trebuia să o semnez în martie anul trecut, dar din cauza pandemiei, totul a fost amânat. Nu vom înființa în nici într-un caz nici un fel de perdea de fier de-a lungul Prutului (râul care separă granițele Moldovei și României – n.red.), Avem un acord de asociere cu UE, unele prevederi trebuie revizuite acolo, dar vom fi deschiși la cooperarea care decurge din interesele noastre naționale – cu SUA, cu UE, cu toți partenerii noștri.

– Anul trecut a fost dificil pentru Moldova pe plan economic din cauza pandemiei și secetei, în acest an recolta a suferit din cauza ploilor cu grindină. Mai mult, bugetul este limitat în rezerva de fonduri. Cum intenționați să începeți redresarea economică?

– Sunt câteva lucruri principial importante, care trebuie de adoptat imediat după alegeri. Trebuie legea de modificare la buget pentru anul actual, asta trebuie de făcut cât mai repede. Trebuie de alocat resurse suplimentare pentru agricultură, pentru anumite nevoi sociale. Trebuie urgent de adoptat proiectul politicii fiscale pentru următorul an, de aceea ne trebuie orientări clare și garanții pentru business. Acolo trebuie obligatoriu de introdus propunerea noastră de impozitul zero pe venitul reinvestit pentru toate afacerile și de garantat că asta va dura pe o perioadă de minim 3-5 ani. Aceasta va da un impuls serios pentru atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă. Este necesară o lege aparte pentru apărarea producătorului autohton, pentru ca să dăm posibilitatea produselor noastre să fie mai competitive. Noi deja am înaintat astfel de inițiative, dar din păcate au fost blocate de către președinte. Este necesar un pachet de legi separat ce ține de politic socială, în care trebuie de schimbat radical principiile actuale ale ajutorului social. Trebuie serios și aparte de ocupat de siguranța țării, structurile sunt pline de agenți străini, trebuie o lege aparte pentru a ne lămuri cu ONG-urile, cu activitatea consilierilor, cu finanțarea administrației prezidențiale din fonduri străine, ei practic au recunoscut asta, așa ceva nu poate fi permis. Trebuie de preluat experiența Rusiei și statelor occidentale, care foarte concret au limitat posibilitatea de a influența politica internă din afară și în această direcție, experiența Ungariei este foarte indicativă. Toate aceste blocuri de legi, pe care deja le avem, trebuie urgent de adoptat și trebuie asta de făcut în primele două luni de lucru a noului parlament.

– Ați fost implicat personal în furnizarea vaccinului rusesc către Moldova. Se pare că actualului guvern nu îi pasă de problemele populației?

– Pandemia nu s-a dus nicăieri și ceea ce se întâmplă acum în unele țări, noi vedem asta în Rusia și în alte țări, arată că trebuie să ne pregătim pentru al treilea, al patrulea val. Pentru asta trebuie de pregătit instituțiile medicale și obligatoriu de achiziționat vaccinul. Noi în Moldova am lansat acest proces, dar din cauză nu avem un guvern funcțional și din cauza crizei politice, eficacitatea măsurilor nu este la nivelul care trebuie. Noi am făcut tot posibilul ca Federația Rusă să aloce dintâi ajutor umanitar sub formă de vaccin, iar în următoarele zile așteptăm semnarea acordului din Moldova și Rusia pentru livrarea unui milion de doze de ”Sputnik V”. Eu cred că săptămâna aceasta sau viitoare un astfel de acord trebuie să fie semnat, noi suntem gata să cumpărăm aceste vaccinuri din banii din buget. Oamenii așteaptă, dacă vom avea în timpul apropiat câteva sute de mii de vaccinuri, atunci trebuie de asigurat vaccinarea și în policlinici și spitale, ca oamenii să nu stea în rând. Noi am lansat procesul de achiziționare a 700 mii doze de vaccin Pfizer, care vor ajunge în țară în următoarea jumătate de an. Cât de eficient se ocupă puterea de această chestiune? Având în vedere că mandatul lor este limitat, eficiența suferă. Dar chiar și în aceste condiții, acești pași – acordurile noastre cu Federația Rusă și alți parteneri – dau deja rezultate.

In this article