DOC// Un fost candidat PAS cere presei să-i achite salariul de deputat pentru un an înainte, plus 23 mii pentru alte cheltuieli

Alexandru Catan, ex-candidatul PAS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, despre care presa scria că ar fi “regele contrabandei cu alcoolul”, a expediat o cerere către redacția...

Alexandru Catan, ex-candidatul PAS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, despre care presa scria că ar fi “regele contrabandei cu alcoolul”, a expediat o cerere către redacția Sinteza.ORG. Mai exact, Catan cere să-i fie achitat salariul de deputat pentru un an înainte, plus 23 000 de lei pentru alte cheltuieli.

Prin cererea expediată, candidatul care s-a retras din cursa electorală menționează că datorită investigațiilor publicate de redacția noastră, i-ar fi fost denigrată imaginea și viața personală, precum și candidatura sa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, unde a fost inclus cu nr. 43 în lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

La fel, acesta a constatat în document că în urma alegerilor din 11 iulie, PAS a obținut 63 de mandate în Parlamentul Republicii Moldova, însă Catan nu a mai ajuns să fie deputat, fiind nevoit să se retragă de pe lista PAS, ca urmare a articolelor publicate pe Sinteza.ORG.

Astfel, conducându-se de un șir de prevederi din mai multe articole ale Codului Civil al Republicii Moldova, ex-candidatul PAS a considerat necesar să solicite de la portalul Sinteza.ORG, drept oferirea scuzelor publice și a dezmințirilor și achitarea prejudiciilor morale – tot salariul de funcție de deputat pe care nu-l va mai obține, nefiind deputat în Parlament – cifra de 720 000 lei, salariul pentru 4 ani de mandat.

Suplimentar, Catan este de părerea că ar fi cazul să fie calculate și toate indemnizațiile suplimentare, adaosurile și primele ce se achită unui deputat, din motiv că toate aceste sume nu vor fi încasate din cauza informațiilor publicate în articolele ce-l viza pe ex-candidatul PAS.

Astfel, în calitatea de prejudiciu material, politicianul a solicitat să-i fie recuperată suma de 23 595 lei – cheltuielile pentru asistența juridică suportate de acesta. La fel, Catan cere să-i fie reparat și un prejudiciu moral cauzat atât lui cât și familiei acestuia în mărime de 72 000 lei.

Cu toate că, Alexandru Catan pune mare accent pe faptul că ar aștepta o achitare a despăgubirilor, acesta mai menționează în cerere că motivul pentru care a candidat pe lista PAS la parlamentare, nu a fost cel de-a obține care venituri materiale, din salariu sau alte indemnizații, primele și adaosurile ce se achită unui deputat.

RĂSPUNS REDACȚIA SINTEZA by Sinteza

Sinteza.ORG constată că Alexandru Catan, nu a anexat la cererea prealabilă expediată către redacția noastră vreun document de la Poliție sau Procuratură în care s-ar fi menționat despre lipsa cauzelor în care acesta a fost sau încă mai este cercetat.

Dacă reclamantul va prezenta un document de la MAI sau de la Procuratură la faptul că nu a fost sau nu este cercetat pentru contrabandă, atât pentru el cât și pentru companiile pe care le deține, Sinteza.ORG este gata sa le examineze și să satisfacă pretențiile cu privire la dezmințire și scuzele publice.
Sursa: https://sinteza.org/2021/08/02/doc-un-fost-candidat-pas-cere-presei-sa-i-achite-salariul-de-deputat-pentru-un-an-inainte-plus-23-mii-pentru-alte-cheltuieli

In this article