Dezvăluirile lui Ilan Șor: În spatele furtului miliardului stau BNM și Platon

„Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” au fost fraudate cu implicarea unor funcționari de la Banca Națională a Moldovei în beneficiul lui Veaceslav Platon. Declarația a fost...

„Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” au fost fraudate cu implicarea unor funcționari de la Banca Națională a Moldovei în beneficiul lui Veaceslav Platon.

Declarația a fost făcută de către deputatul Ilan Șor, fost proprietar al celor trei bănci.

Frauda a fost comisă de Banca Națională Moldovei în beneficiul omului de afaceri Veaceslav Palton, a declarat Ilan Șor.

Șor a declarat că frauda a fost comisă după 30 noiembrie 2014, când cele trei bănci se aflau deja sub administrarea directă a BNM.

Fostul președinte al Consiliului de Administrație al BEM, Ilan Șor, a spus că implicarea fostei viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbârță, care era în relații amicale cu Platon, și a lui Ion Ropot, care a fost administrator special al BEM, a fost decisivă în acapararea și lichidarea celor trei bănci. Este curios faptul că în cadrul unor controale de la băncile lui Platon, Tăbârță și Ropot nu au găsit nimic suspect, deși s-a stabilit ulterior că acestea au fost implicate în Laundromat.

Ilan Șor a spus că furtul miliardului a fost un plan pus în aplicare de Platon prin care a urmărit eliminarea lui Șor de pe piața bancară, astfel încât să poată controla circa 80% din piața bancară a țării.

De asemenea, Ilan Șor a criticat felul în care statul recuperează banii fraudați. În speță, acesta a arătat că averea lui Filat încă nu a fost scoasă la vânzare pentru a fi întoarse statului cele 472 de mil. de lei. Șor a mai menționat că statul vinde activele băncilor fraudate la prețuri derizorii.

  
In this article