Dezbaterile Sandu vs. Stoianoglo: Consiliul de Presă, împotriva lui Gonța

Consiliul de Presă din Republica Moldova a anunțat că este împotrivă ca jurnalistul Gheorghe Gonța să fie moderatorul dezbaterilor electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Potrivit Consiliului,...

Consiliul de Presă din Republica Moldova a anunțat că este împotrivă ca jurnalistul Gheorghe Gonța să fie moderatorul dezbaterilor electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Potrivit Consiliului, comportamentul lui Gonța contravine flagrant Codului deontologic al jurnalistului din Moldova.

Consiliul de Presă din Moldova, structură națională de autoreglementare în jurnalism, care are drept misiune statutară promovarea deontologiei profesionale și a integrității în jurnalism, anunță că consideră această decizie drept o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic.

„Gheorghe Gonța a recunoscut în repetate rânduri în interviurile pe care le-a oferit că a acceptat „bani în plic” de la politicieni pentru activitatea sa jurnalistică. Un astfel de comportament contravine flagrant Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care prevede expres că „jurnalistul nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite, sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general”.

De asemenea, el a recunoscut că are un contract de prestare a serviciilor cu un politician care a candidat la alegerile prezidențiale din acest an, contract care constă în realizarea unor emisiuni de tip talk-show și în care acel politician își promovează viziunile politice. Acest fapt contravine chiar fundamentului pe care se bazează Codul Deontologic al jurnalistului, formulat în preambul: „Condamnând orice încercare de a implica jurnaliștii în activități de partizanat politic sau de mercenariat ideologico-financiar, de război propagandistic sau război informațional de tip trolling (…), adoptăm acest Cod și ne angajăm să respectăm prevederile lui””, declară reprezentanții Consiliului de Presă.

Potrivit acestora, publicul din Moldova merită să aibă parte de o dezbatere veritabilă, pe o platformă cu adevărat neutră, în care moderatorii să inspire credibilitate și echidistanță.

În acest sens, Consiliul de Presă solicită ambilor candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești din țară și să stabilească desfășurarea dezbaterii pe o platformă cu adevărat neutră, care poate fi televiziunea publică Moldova 1, fiind moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională.

In this article