Ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), au destructurat un grup infracțional organizat, implicat în activități de convertire a mijloacelor bănești ilegale în valute criprografice, care ulterior erau utilizate la procurarea drogurilor și oferirea unui aspect legal provenienței veniturilor obținute.
În urma acțiunilor întreprinse s-a stabilit că un grup de persoane bine organizat, timp de 10 luni, fiecare având roluri bine determinate, recrutează persoane fizice, de la care obțin contra plată accesul de gestionare la distanță a conturilor bancare.
Ulterior, pe aceste carduri sunt transferate mijloacele bănești obținute din activitățile date, care erau extrase în numerar la diferite ATM-uri de pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, suspecții, în scopul de a tăinui originea ilicită a banilor, au implementat o schemă de convertire a mijloacelor bănești în valute criptografice (BITCOIN, LITECOIN).
În urma tranzacțiilor de convertire a banilor reali în valute cryptografice, aceștia obțineau un venit de circa 15 % din sumele convertite.
Ca urmare a analizei primare s-a stabilit că, prin intermediul cardurilor bancare fictive, au fost încasate mijloace bănești de aproximativ 2 milioane de lei. În urma perchezițiilor efectuate în mun. Chișinău, la domiciliul persoanelor suspecte au fost depistate și ridicate: mai multe dispozitive tehnice, carduri bancare pe numele diferitor persoane fizice, cartele SIM de telefonie, precum și pachețele cu substanțe de culoare albă și substanțe de masă vegetală, asemănătoare cu drogurile.
Suspecții, patru la număr, cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, originari din zona centrală a Republicii Moldova, sunt cercetați în stare de libertate.
Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de comiterea unor astfel de infracțiuni riscă pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.