Deputatul PAS, Lilian Carp: Termenul Găgăuzia trebuie exclus

Termenul Găgăuzia trebuie exclus. Autonomia poate exista doar dacă în cadrul acestea se vorbește găgăuza, iar limba de comunicare cu Chișinăul trebuie să fie limba română. Declarația a...

Termenul Găgăuzia trebuie exclus. Autonomia poate exista doar dacă în cadrul acestea se vorbește găgăuza, iar limba de comunicare cu Chișinăul trebuie să fie limba română. Declarația a fost făcută de deputatul PAS, Lilian Carp, care este și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, la un post privat de televiziune. Asta în contextul recentelor alegeri pentru funcția de bașcan al regiunii autonome, care au fost câștigate de reprezentantul Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul.

„Noi trebuie să le spunem foarte clar: Băieți, voi puteți avea această autonomie, atât timp cât vorbiți în limba găgăuză. Noi putem interveni cu anumite proiecte sau programe pentru Găgăuzia, atât timp cât voi vă păstrați identitatea voastră culturală și limba. În ceea ce privește limba de comunicare aceasta este limba română. Altă limbă, din punct de vedere administrativ, nu există. Atunci când vom înțelege aceste lucru, vom avea o asemenea abordare, Găgăuzia se va schimba în timp. Atât timp cât timp de 30 de ani nu a existat o asemenea abordare, iar ambasadorul Federației Ruse a fost mai des la Comrat decât un oficial de la Chișinău, timp de un an, atunci e clar că ai încredere în cel în care dai mâna mai des. Retorica alegerilor din UTA Găgăuzia, așa e corect, termenul de Găgăuzia trebuie exclus, a demonstrat că marea lor problemă este că noi vorbim limba română, nu problemele cu care se confruntă regiunea. Al doilea subiect dureros este că majoritatea care trăiește în Moldova își dorește integrarea în Uniunea Europeană”, a menționat Lilian Carp.

Afirmațiile deputatului PAS vin după mai multe tentative ale guvernării PAS și ale președintelui Maia Sandu de a nu recunoaște rezultatele scrutinului electoral pentru funcția de bașcan.

In this article