Deputatul Marina Tauber i-a cerut șefului CNA să spună ce măsuri întreprinde în cazul licitațiilor trucate de la aeroport

Deputatul din partea fracțiunii partidului „ȘOR” Marina Tauber i-a adresat mai multe întrebări de interes public directorului Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, care a venit în parlament să...

Deputatul din partea fracțiunii partidului „ȘOR” Marina Tauber i-a adresat mai multe întrebări de interes public directorului Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, care a venit în parlament să prezinte raportul de activitate pentru anul trecut.

Legislatoarea s-a referit la scandalul de rezonanță cu privire la licitațiile trucate de la Aeroportul Internațional Chișinău, în care sunt implicați demnitari, precum și funcționari de la Agenția Proprietății Publice.

„În societate deja de câteva luni se discută mega-scandalul cu licitațiile trucate de la Aeroport. Numai un copil infantil nu vede că are loc o mare fraudă în acest proces. Vă rog să ne răspundeți ce face la modul concret instituția dumneavoastră pentru a nu admite prejudicierea gravă a legii și statului în această schemă frauduloasă, în care este implicată direct conducerea Ministerului infrastructurii și APP”, a declarat Tauber.

Alexandr Pînzari a oferit un răspuns vag, evitând să ofere detalii.

„Centrul monitorizează toate licitațiile și vom veni cu precizări la timpul potrivit. Alte detalii nu vă pot comunica”, a spus directorul CNA.

Amintim că la prima licitație pentru darea în arendă a spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău s-au înscris doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge. Prima a fost înregistrată cu puțin timp înainte de lansarea concursului, iar cea de-a doua a depus actele cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului pentru depunerea dosarelor.

Ulterior, în spațiul public a apărut o scrisoare adresată conducerii aeroportului de către o companie germană cu o vastă experiență, care s-a arătat profund nedumerită de prevederile din caietul de sarcini și păguboase pentru stat.

În luna februarie însă ministrul infrastructurii Andrei Spînu a anunțat că licitația a fost anulată, pentru că ar fi fost „sabotată pe interior”, astfel în concurs s-au înscris doar două companii.

Apoi s-a anunțat lansarea unei noi licitații cu strigare pentru locațiunea spațiilor din zona sterilă și duty free pentru sfârșitul lunii martie, însă și aceasta a eșuat, pentru că doar o singură companie a depus dosarul de participare.

Agenția Proprietății Publice a anunțat astfel că termenul de depunere a actelor va fi prelungit până în data de 16 aprilie.

In this article