Deputații BCS au părăsit ședința Parlamentului: „Ne solidarizăm cu cei peste 1000 de protestatari”

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit ședința de astăzi a Parlamentului în semn de protest față de decizia de a suspenda licența de emisie a șase posturi...

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit ședința de astăzi a Parlamentului în semn de protest față de decizia de a suspenda licența de emisie a șase posturi TV, decizie pe care aceștia o califică drept ilegală. Paralmentarii au blocat tribuna centrală a Parlamentului și au anunțat că se alătură acțiunii de protest din fața clădirii Legislativului.

„Iată că se duce în istorie anul 2022, un an în care ar trebui să vorbim mai mult despre solidaritate. Astăzi noi, fracțiunea BCS, ne solidarizăm cu cei peste 1000 de oameni, angajații posturilor TV care au rămas fără o sursă de existență în ajunul sărbătorilor, ne solidarizăm cu toți cetățenii care au tot dreptul să spună poziția lor clar și fără cenzură.

Aceasta este democrația care protejează orice voce, orice opinie. Să construiești o democrație este o muncă grea, dar voi nu ați reușit, or aceste valori nu aparțin partidului de Guvernare, ele aparțin poporului. Noi nu dorim să fim mobilă în acest Parlament care trebuie categoric dizolvat. Cu acele tendințe care există astăzi, fără presă liberă, fără cetățeni liberi, R.Moldova riscă să rămînă în izolare internațională”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea în plenul Legislativului.

Reprezentanții opoziției au cerut dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. „O Comisie a Situațiilor Excepționale care decide soarta opoziției, soarta mass-mediei, soarta banilor publici. Este o rușine pentru că ați avut posibilitatea să demonstrați că sînteți altfel. Nici în perioada lui Plahotniuc nu a fost așa. Vă spunem – rușine!”, a mai spus Bătrîncea. Deputata PAS Marcela Adam a declarat la rîndul său că acțiunile protestarilor urmăresc de fapt deturnarea regimului constituțional al țării. „Noi de luni de zile urmărim pseudo-proteste care au avut drept scop deturnarea regimului constituțional. Ceea ce face astăzi așa-numita opoziție nu este altceva decît să confirme apartenența lor la grupul de hoție și război”, a spus deputata.

Lilian Carp, deputat PAS, a menționat la rîndul său televiziunile care au rămas fără licență au fost avertizare în repetate rînduri asupra încălcărilor comise. „E clar că nu e ca pe timpul lui Plahotniuc.

Consiliul Audiovizualului a avertizat pînă în pînzele albe aceste televiziuni că ei încalcă codul deontologic”, a precizat el. Potrivit lui Gaik Vartanean, deputat neafiliat, decizia de suspendare a licenței celor șase posturi ar putea fi mai bine explicată de șeful SIS, care a declarat în presă că există argumente concludente ce au dus la această hotărîre.

„În aceste zile mulți deputați PAS au dat de înțeles că nu doar CA a stat la baza acestei decizii, acest lucru vorbește despre faptul că decizia a fost luată în baza unui document venit de la SIS. Am văzut că șeful SIS a venit cu comentarii în presă, eu cred că ar fi bine să îl invităm pe șeful SIS, să ne povestească despre dovezile care la care face trimitere”, a menționat Vartanean.

In this article