Deputați și membri ai echipei partidului “ȘOR” au cerut anularea rezultatelor alegerilor locale din noiembrie 2023 și organizarea unui scrutin repetat

Deputații și membrii echipei partidului “ȘOR” au depus o cerere la Comisia Electorală Centrală prin care cer anularea rezultatelor alegerilor locale din noiembrie anul trecut. Solicitarea se bazează...

Deputații și membrii echipei partidului “ȘOR” au depus o cerere la Comisia Electorală Centrală prin care cer anularea rezultatelor alegerilor locale din noiembrie anul trecut. Solicitarea se bazează pe o hotărâre recentă a Curții Constituționale, care a declarat neconstituționale modificările operate de PAS la Codul Electoral, care au restricționat dreptul a mii de candidați din partea partidului “ȘOR” de a candida.

Potrivit formațiunii, în urma hotărârii Curții Constituționale, este firesc ca rezultatele alegerilor locale să fie invalidate, deoarece o parte semnificativă a electoratului nu a fost reprezentată la scrutinul din noiembrie.  “Așa cum am promis anterior, am inițiat procedurile legale pentru anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023. Astfel, a fost depusă o cerere la Comisia Electorală Centrală pentru anularea actelor de confirmare a rezultatelor alegerilor. Este logic ca acestea să fie recunoscute ca fiind nevalabile, având în vedere că mii de persoane nu au putut candida din cauza restricțiilor impuse de PAS”, a declarat Marina Tauber, deputat din partea fracțiunii partidului “ȘOR”.

Anterior, Comisia de la Veneția și observatorii OSCE au exprimat o opinie similară cu cea a Curții Constituționale. În aceste condiții, este necesară organizarea unor alegeri repetate, consideră reprezentanții echipei “ȘOR”

“Prin adoptarea modificărilor la Codul Electoral, majoritatea parlamentară PAS a încălcat grosolan Constituția. Mii de candidați nu au putut participa la alegerile locale generale. Astfel, cetățenii au fost privați de dreptul la o alternativă. În asemenea condiții, nu putem vorbi despre alegeri libere”, a menționat deputatul Reghina Apostolova.

Echipa “ȘOR” spune că nu-și pune prea mari speranțe în Comisia Electorală Centrală, o instituție care, în opinia sa, este complet subordonată politic PAS-ului. În ciuda acestui fapt, va continua să lupte pentru dreptate în toate instanțele naționale și internaționale.

In this article