Partidul „Forţa Diasporei” îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu degradarea continuă a nivelului de viaţă a cetăţenilor Republicii Moldova, majoritatea cărora au ajuns la limita sărăciei sau chiar au trecut această limită.
Constatăm că există şi motive obiective ce au condus la agravarea situaţiei în domeniul social-economic, dar, totodată, considerăm că o parte din responsabilitate revine direct unor reprezentanţi ai guvernării, care, în unele cazuri nu au acţionat corespunzător pentru a diminua efectele negative asupra nivelului de viaţă al oamenilor, iar în alte cazuri în genere nu a existat nici un fel de acţiune.
În special, considerăm defectuoase şi nepotrivite acţiunile îndreptate spre asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice. Astfel, la un moment dat, fiind cea mai săracă ţară din Europa, Republica Moldova ajunsese să-şi impună cetăţenii să achite unul dintre cele mari preţuri la gazele naturale de pe continent. La fel ridică multe semne de întrebare şi poziţia aleasă de autorităţi pentru asigurarea necesarului de energie electrică. Toate acestea au determinat creşterea galopantă a preţurilor la mai multe mărfuri şi produse. Astfel, Moldova a ajuns unul din lideri în Europa la capitolul inflaţie, dar şi şi-a consolidat şi mai mult statutul de cea mai săracă ţară din Europa.
De asemenea, ne exprimăm dezacordul cu lipsa practic a oricărui suport din partea autorităţilor pentru mediul de afaceri, afectat puternic şi de războiul din ţara vecină, dar şi de criza energetică. În lipsa respectivului suport, majoritatea agenţilor economici au fost nevoiţi să includă cheltuielile survenite ca urmare a creşterii preţurilor la resursele energetice, dar şi a costurilor ce ţin de logistică, în preţul final al mărfurilor şi produselor lor, ceea ce din nou a lovit dureros în populaţie.
Ne exprimăm regretul că guvernarea nu a fost capabilă să vină cu o evaluare competentă a noilor realităţi şi a riscurilor ce au apărut şi astfel a scăpat de sub control un alt proces important – exodul populaţiei. Afectaţi puternic de creşterea galopantă a preţurilor şi tarifelor, dar şi de pierderea locurilor de muncă, o mulţime de cetăţeni au părăsit ţara – unii pentru totdeauna. Noul val migraţional, potrivit estimărilor unor specialişti, este cel mai mare din anii de independenţă, iar aceasta conduce la depopularea şi mai masivă a ţării. Facem apel către guvernare să conștientizeze efectele nocive pe care le poate avea acest nou val migraţional şi să acţioneze în consecinţă. Or, Republica Moldova pierde forţă de muncă calificată, care menţine pe linia de plutire economia naţională, pierde contribuabili care, prin contribuţia lor, menţin inclusiv fondurile administrate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, de care depinde viaţa a sute de mii de pensionari şi a altor beneficiari de alocaţii sociale.
Considerăm că a venit timpul unei noi abordări a crizei social-economice prin care trece Republica Moldova. Nu ne mai putem rezuma doar la constatarea că peste tot e greu, iar Moldova nu este o excepţie în acest sens. Există încă posibilităţi de diminuare a impactului negativ al acestei crize la care încă nu s-a apelat până acum şi ele trebuie valorificate.
Chemăm guvernarea să demareze un amplu proces de consultări de nivel naţional cu antrenarea tuturor forţelor sănătoase din societate. În urma acestor consultări ar urma să fie identificate cele mai bune soluţii pentru depăşirea crizei în care ne aflăm sau, cel puţin pentru diminuarea impactului ei. Acum, când e vorba de prezentul şi viitorul ţării noastre, a cetăţenilor, interesele politice nu trebuie să-şi aibă locul. Trebuie să acţionăm cu toţii, împreună, ghidaţi strict de interesul oamenilor.
Dacă guvernarea va ignora apelul nostru, ne rezervăm dreptul de a recurge la acţiuni alternative, despre care vom comunica la timpul potrivit. Oamenii au nevoie de ajutorul nostru şi noi vom fi alături de ei!