Declarația Henley & Partners cu privire la programul cetățeniei prin investiții din Moldova

  Henley & Partners comentează decizia Parlamentului Republicii Moldova de a prelungi moratoriul impus în iulie anul trecut asupra programului „Cetățenie-prin-Investiție” (MCBI) din Moldova. Cea mai cunoscută și...

 

Henley & Partners comentează decizia Parlamentului Republicii Moldova de a prelungi moratoriul impus în iulie anul trecut asupra programului „Cetățenie-prin-Investiție” (MCBI) din Moldova.

Cea mai cunoscută și reputată companie de consultanță în domeniul cetățeniei prin investiții la nivel mondial, care a strâns peste 8 miliarde USD în investiții directe străine pentru statele suverane din Europa, America de Nord și Caraibe, în ultimii 20 de ani, declară că își menține în totalitate convingerea ca programul oferă beneficii sociale remarcabile, respectând suveranitatea Moldovei și a poporului său.

Dr. Juerg Steffen, CEO Henley & Partners, afirmă faptul că compania rămâne ferm convinsă precum că programul „Cetățenie-prin-Investiție” va oferi o platformă unică și valoroasă pentru o dezvoltare economică considerabilă. Programul „Cetățenie-prin-Investiție” are un palmares de beneficii demonstrat în Europa și în alte regiuni, asigurând un de flux de investiții străine directe semnificative care întăresc și diversifică economiile, în special ale statelor mai mici și în curs de dezvoltare, creând astfel locuri de muncă noi și sigure, precum și alte oportunități economice pentru țară și cetățenii săi. Beneficiile economice au un caracter cumulativ și transformator: statele beneficiare tind să dezvolte o creștere remarcabilă în sectorul imobiliar, fapt care mărește cifra de afaceri din industria construcțiilor și a întreprinderilor locale, adițional, contribuie la creșterea lichidității și dinamicii în sectorul bancar și implicit, la crearea de locuri noi de muncă. Există, de asemenea, diverse beneficii intangibile legate de acordarea cetățeniei unor persoane din alte țări, care aduc diversitate, abilități și experiențe valoroase și acces la resurse globale remarcabile. ”

Henley & Partners au reiterat că Fondul de investiții publice a fost înființat pentru a investi, capitalul colectat prin intermediul programului, în mod transparent și pentru binele Republicii Moldova și a poporului său, bazându-se pe succesul Corporației Provocările Mileniului.

Peter Vincent, șeful departamentului de Consultare în Relații Guvernamentale de la Henley & Partners și un expert cu renume mondial în domeniul combaterii terorismului, securității globale și a spălării de banilor, susține că riscurile potențiale de securitate ale programului de Cetățenie-prin-Investiție au fost exagerate semnificativ  de către instituțiile care au o înțelegere limitată a specificului industriei în cauză și a aspectelor implicate. „Sunt încrezut că riscurile potențiale pot fi gestionate cu succes de către instituțiile implicate, fiind monitorizate în conformitate cu practicile existente de succes la nivel mondial. Sunt decepționat de dezinteresul afișat de mai multe instituții implicate în acest proces și de inacțiunea în ceea ce privește implicarea experților în probleme de Securitate, Informații și aplicarea Legii. Henley & Partners își menține angajamentul de a conlucra strâns cu toate părțile implicate pentru a asigura acceptarea în program doar a persoanelor minuțios verificate, integre și calificate. ”

Dr. Steffen și-a exprimat îngrijorarea pentru cele 20 de cereri depuse de investitori care și-au exprimat încrederea în Republica Moldova. Când a intrat în vigoare moratoriul anterior, guvernul a promis că toate cererile depuse vor fi procesate. Acest lucru nu s-a întâmplat încă. Henley & Partners așteaptă ca guvernul să reia activitatea comisiei responsabile de examinarea dosarelor MCBI, astfel încât cererile tuturor solicitanților să fie prelucrate. Dr. Steffen a menționat: „Pentru o imagine investițională strategică a Republicii Moldova, este extrem de important să respectăm acordurile cu investitorii străini.”

Dr. Steffen încheiat pe o notă mai pozitivă: „Dacă moratoriul va fi anulat, credem că programul Cetățenie-prin-Investiție ar avea potențialul de a crea un flux imediat de lichiditate care va consolida economia moldovenească cu capital străin, atât de necesar pentru Republic Moldova, creând premise pentru investiții în proiecte menite să sprijine societatea civilă din Moldova. Sunt disponibile deja 18 milioane EUR în baza cererilor potențiale existente. Programul creează, de asemenea, o platformă internațională unică care poate amplifica și spori poziția Moldovei în audiențe geopolitice, diplomatice, comerciale și de investiții. Vrem să ne implicăm pozitiv la toate nivelurile societății moldovenești, pentru a demonstra că toate riscurile sunt gestionate, iar beneficiile sunt semnificative”.

In this article