De la 1 octombrie toate pensiile vor crește

La 1 octombrie, va fi aplicată a doua indexare pe an a tuturor pensiilor. Este o premieră în Republica Moldova, când la inițiativa președintelui Igor Dodon s-a instituit...

La 1 octombrie, va fi aplicată a doua indexare pe an a tuturor pensiilor. Este o premieră în Republica Moldova, când la inițiativa președintelui Igor Dodon s-a instituit indexarea semianuală a tuturor pensiilor de la 1 aprilie și la 1 octombrie.

Mecanismul de indexare propus prin această lege se aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv indemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă şi compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl.

Guvernul urmează să aprobe, în următoarele săptămâni, mărimea coeficientului cu care vor fi indexate pensiile de la 1 octombrie. Președintele Igor Dodon a declarat anterior că va propune ca cea de-a doua indexare să fie în mărime de 10 la sută. Șeful statului a explicat în cadrul unei ediții ”Președintele răspunde” că, în pragul sezonului rece acest coeficient trebuie majorat.

Tot la inițiativa șefului statului, la 1 octombrie 2020, persoanele cu o pensie mai mică de 3000 de lei vor primi un suport unic de 700 de lei.

In this article