De astăzi crește vârsta de pensionare

Începând cu astăzi, se majorează vârsta standard de pensionare. Bărbații au dreptul la pensie dacă au împlinit 63 de ani și au acumulat un stagiu de cotizare de...

Începând cu astăzi, se majorează vârsta standard de pensionare. Bărbații au dreptul la pensie dacă au împlinit 63 de ani și au acumulat un stagiu de cotizare de 34 de ani. Femeile se vor pensiona la vârsta de 58 de ani și șase luni, având un stagiu de cotizare de 31 de ani și jumătate. Atât bărbații, cât și femeile la atingerea vârstei de pensionare pot beneficia de pensie și în condițiile unui stagiu de cotizare incomplet, de cel puțin 15 ani, transmite Breaking News.

Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), majorarea treptată a vârstei standard de pensionare până la 63 de ani și majorarea stagiului complet de cotizare până la 34 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei se face eșalonat, începând cu 1 iulie 2017, conform modificărilor operate în Legea privind sistemul public de pensii.

Pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare, cererea și actele necesare se depun la Casa teritorială de asigurări sociale de la locul de trai în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depășirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

In this article


Join the Conversation