Datoria la gaz a Transnistriei a egalat datoria externă a R. Moldova

În anul 2022, datoria regiunii transnistrene pentru livrările de gaze a crescut cu cel puţin 1,6 miliarde de dolari, rezultă din informaţiile privind volumul comerţului exterior publicate de...

În anul 2022, datoria regiunii transnistrene pentru livrările de gaze a crescut cu cel puţin 1,6 miliarde de dolari, rezultă din informaţiile privind volumul comerţului exterior publicate de autorităţile separatiste de la Tiraspol.

Astfel datoria pentru gaze a regiunii transnistrene, a urcat la un nou nivel record şi a ajuns la uriașa cifră de 9,4-9,5 miliarde dolari, din care aproximativ 8,5 miliarde de dolari – față de Gazprom, iar aproape un miliard de dolari – față de Faktoring Finance, firmă afiliată concernului rus.

O cifră exactă a datoriei nu poate fi stabilită pentru că Gazprom nu publică de un an şi ceva informaţiile respective şi nici rapoartele financiare.

La fel şi regiunea transnistreană a limitat volumul de informaţii făcute publice.

Datele disponibile denotă că datoria pentru gaze a regiunii separatiste a ajuns din urmă datoria externă totală a Republicii Moldova, care la finele anului trecut constituia 9,46 miliarde de dolari, din care doar o treime era datorie publică.

Creşterea atât de semnificativă a neplăţilor pentru gaze a regiunii separatiste se datorează scumpirii de către Gazprom a preţului. În consecinţă anul trecut valoarea importurilor de metan în Transnistria a constituit 1,62 miliarde de dolari, de 2,6 ori mai mult ca în 2021.

În 2022 importul de gaze a reprezentat circa 50% din tot volumul comerţului exterior raportat de autorităţile de la Tiraspol şi aproape 91% din tot comerţul cu Federaţia Rusă.

Este adevărat că regiunea practic nu achită un ban pentru aceste volume de gaze. Singura plată făcută în 2022 despre care s-a anunţat şi public au fost cei aproximativ 5 milioane de dolari, plătiţi pentru volumele suplimentare de gaze, rezervate şi furnizate prin sistemul de transport din Ucraina şi livrate în stânga Nistrului.

Menţionăm că oficial reţelele de gaze şi întreprinderea Tiraspoltransgaz din regiunea transnistreană fac parte din grupul Moldovagaz, doar că beneficiază de facilităţi uriaşe de la Gazprom la plata metanului, în baza unor specificaţii separate din contractul semnat între Moldovagaz şi Gazprom.

 

In this article