Primele declarații ale lui Trump după ce a fost pus sub acuzare

Donald Trump a fost arestat marți seară, pe durata procedurilor judiciare declanșate în noul său proces. Fostul președinte american s-a prezentat la tribunalul din Miami pentru a fi...

Donald Trump a fost arestat marți seară, pe durata procedurilor judiciare declanșate în noul său proces.

Fostul președinte american s-a prezentat la tribunalul din Miami pentru a fi pus sub acuzare în cazul documentelor clasificate, păstrate de el ilegal după ce a plecat de la Casa Albă.

Cum era de așteptat, în prima înfățișare în acest proces, Trump a pledat nevinovat pentru toate cele 37 de capete de acuzare.

Cel mai grav și oribil abuz de putere din istoria țării noastre – a reacționat furios, fostul președinte american.

Trump susține că este victima unui complot politic, menit să îl împiedice să revină la Casa Albă.

Dacă va fi găsit vinovat, Donald Trump riscă mulți ani de închisoare.

În spatele ușilor închise, judecătorul magistrat din Florida a citit toate cele 37 de acuzații penale care i se aduc fostului președinte american, precum și cele 6 acuzații care i se aduc consilierului său personal.

Cum era de așteptat, Trump a pledat nevinovat. Apoi, de la tribunalul din Miami, magnatul a plecat în New Jersey. În drumul spre aeroport, s-a oprit la un restaurant cubanez pentru un moment de glorie.

Câteva ore mai târziu, miliardarul care împlinește azi 77 de ani, a ajuns la clublul său de golf din New Jersey, de unde le-a vorbit susținătorilor.

“Astăzi am asistat la cel mai malefic şi mai atroce abuz de putere din istoria ţării noastre. Este trist să vezi cum un preşedinte în exerciţiu corupt a făcut ca principalul său adversar politic să fie reţinut pe baza unor acuzaţii false şi fabricate de care el şi numeroşi alţi preşedinţi ar fi vinovaţi, chiar în mijlocul unor alegeri prezidenţiale în care pierde foarte mult”, a declarat Trump.

Donald Trump a descris acuzaţiile federale împotriva sa drept “interferenţă electorală şi încă o încercare de a truca şi fura alegerile prezidenţiale”.

Trump a declarat că are dreptul să umble prin cutii şi să separe dosarele personale de documentele guvernamentale.

El a susţinut că nu a avut şansa de a examina toate materialele transferate de la Casa Albă înainte ca agenţii FBI să percheziţioneze reşedinţa sa din Mar-a-Lago anul trecut.

Este a doua vizită pe care Trump o face în sala de judecată în ultimele două luni. În aprilie, tribunalul din New York l-a pus sub acuzare pentru falsificare de documente de afaceri, în centrul scandalului fiind o plată către o vedetă de filme pentru adulți în timpul campaniei electorale.

De această dată, Trump este acuzat că a păstrat documente confidenţiale de la Casa Albă, pe care le-a dus în reședința sa de lux din Florida, și că a refuzat să le returneze, în pofida ordinelor judecătoreşti.
Când agenții FBI i-au percheziționat vila anul trecut, au găsit mii de documente. Unele erau marcate ca fiind strict secrete, conținând, printre altele, detalii despre planurile militare și programele nucleare ale Statelor Unite. Cutii cu documente au fost găsite inclusiv în baie sau într-unul din dormitoare.

William Barr, fost procuror general al SUA: „În aceste documente sunt menționate unele dintre cele mai sensibile secrete pe care le dețin Statele Unite. Nu avea dreptul să le păstreze.”

De fiecare dată când a avut ocazia, Trump a negat acuzațiile.

Donald Trump: „E o vânătoare de vrăjitoare, o înșelătorie. Ce fac ei se numește interferență electorală și fac tot ce pot ca să-și atingă scopul. ”

Trump a fost lăsat să părăsească tribunalul din Miami fără condiții sau restricții de călătorie și nu a fost necesară nicio garanție în numerar.

Experţii spun că ar putea trece un an sau mai mult până când va avea loc procesul propriu-zis, din cauza complexităţii pe care o presupune manipularea probelor clasificate.

Soarta juridică a lui Trump este în mâinile unui juriu format din 12 persoane. Pentru a fi condamnat, toți jurații trebuie să fie de acord în unanimitate. În cazul în care nu se ajunge la un consens, procurorii au opțiunea de a solicita un nou proces, care ar putea începe abia în apropierea alegerilor prezidențiale de anul viitor sau chiar după acestea.

In this article