Datele poliției de frontieră din România: În perioada Guvernului Sandu s-a făcut contrabandă cu țigări și anabolizante

În perioada Guvernului Maia Sandu, între 8 iunie și 14 noiembrie 2019, contrabanda cu țigări și anabolizante a fost activă și a prosperat la frontiera cu România, arată...

În perioada Guvernului Maia Sandu, între 8 iunie și 14 noiembrie 2019, contrabanda cu țigări și anabolizante a fost activă și a prosperat la frontiera cu România, arată datele oficiale publicate de către Poliția de Frontieră din România, informează Telegraph.md

Potrivit autorităților statului vecin, în iunie-noiembrie 2019, au fost înregistrate mai multe tentative de contrabandă prin punctele de trecere a frontierei, dar și prin frontiera verde, inclusiv au fost trecute substanțe anabolizante.

Astfel, în perioada 8 iunie – 17 iulie 2019, când Poliția de Frontieră a Republicii Moldova era condusă de un director numit prin decizia Guvernului Filip, Poliția de Frontieră din România a raportat doar patru tentative de contrabandă cu bunuri la frontieră cu Republica Moldova:

În cadrul ședinței de Guvern din 18 iulie 2019, Guvernul Maia Sandu îl numește în fruntea Poliției de Frontieră pe Rosian Vasiloi, fost adjunct al acestei instituții.

După numirea lui Vasiloi în fruntea autorității moldovenești de frontieră, la Chișinău se specula, precum că noua guvernare ACUM a pus capăt contrabandei cu țigări și anabolizante la hotarul cu România, fapt contrazis prin datele oficiale ale Poliției de Frontieră din România.

Primul caz de contrabandă a fost înregistrat la 24 iulie 2019. Oficial, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Iași Feroviar, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit peste 3.500 pachete de ţigarete, ascunse în cutiile destinate acumulatorilor vagoanelor unui tren care circula pe relaţia Chişinău – Iaşi – București, ce urma să intre în România din Republica Moldova. Evident, încărcătura nu a fost depistată la timp de către polițiștii de frontieră și vameșii moldoveni.

Peste două zile, îndata de 26 iulie 2019, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari au depistat doi cetăţeni români, care au încercat să introducă ilegal în România, peste râul Prut, folosind o frânghie, aproximativ 30.000 de ţigarete de contrabandă, care urmau să ajungă pe piaţa neagră din România. Nici acest caz nu a fost depistat de către polițiștii de frontieră din țara noastră.

Peste trezi zile de la ultimul caz, echipa de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea a descoperit aproximativ 145.000 de ţigarete, cu timbru de acciză R. Moldova, pe care un bărbat a încercat să le introducă ilegal în ţară, ascunse printre obiecte de mobilier, în mijlocul de transport pe care îl conducea.

În luna august-noiembrie 2019, polițiștii români de frontieră au depistat următoarele cazuri de tentativă de contrabandă cu bunuri introduse din Republica Moldova:

Din informațiile publicate de către Poliția de Frontieră Română, în perioada Guvernului Maia Sandu, atunci când Poliția de Frontieră era condusă de Rosian Vasiloi, actualul membru al Biroului Permanent Național al PAS, peste frontiera moldo-română a fost admisă trecerea ilegală a cel puțin trei încărcături cu substanțe anabolizante, acestea fiind depistate de partea română.

In this article