Danemarca și Suedia vor avea sisteme NATO antirachetă

Danemarca și Suedia s-au alăturat miercuri sistemului european de apărare antirachetă (ABM), al cărui acord privind crearea a fost încheiat de țările NATO, informează serviciul de presă al...

Danemarca și Suedia s-au alăturat miercuri sistemului european de apărare antirachetă (ABM), al cărui acord privind crearea a fost încheiat de țările NATO, informează serviciul de presă al alianței.

În octombrie anul trecut, 14 țări NATO și Finlanda au semnat o declarație privind crearea așa-numitului scut antirachetă european. Inițiativa a fost coordonată de Germania. Scutul ar trebui să contribuie la eliminarea lacunelor existente în actualul sistem european de apărare aeriană. Noua inițiativă este concepută, printre altele, pentru a consolida sistemul existent de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO prin facilitarea achizițiilor multinaționale ale țărilor europene și integrarea unei game largi de sisteme de apărare aeriană, subliniază serviciul de presă al alianței.

Cine mai deține scutul

În prezent, “Scutul European” unește 15 state NATO – Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Danemarca, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Estonia, precum și Finlanda, care este în curs de aderare la alianță.

sursa

In this article