Curtea de Apel Chișinău majorază prejudiciul pentru Olga Roman, jurnalista implicată în cazul Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău a dispus majorarea cuantumului prejudiciului în cauza Olgăi Roman, jurnalista filmată în ipostaze intime cu ex-premierul Vlad Filat. După ce dosarul penal în care...

Curtea de Apel Chișinău a dispus majorarea cuantumului prejudiciului în cauza Olgăi Roman, jurnalista filmată în ipostaze intime cu ex-premierul Vlad Filat. După ce dosarul penal în care era învinuită că l-ar fi ajutat pe fostul prim-ministru să spele bani obţinuţi ilegal a fost clasat, Roman a acționat în judecată Ministerul Justiției.

Astfel, prin decizia pronunțată pe data de 17 aprilie, magistrații au anulat hotărârea instanței de fond, care a obligat statul să-i achite reclamantei prejudicii morale și materiale de peste 820.000 de lei. Olga Roman a acționat în judecată Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor și Procuratura Generală, după ce procurorii au renunțat la urmărirea penală împotriva sa, transmite breakingnews.md cu referire la anticoruptie.md.

Ordonanţa a fost emisă la 1 martie 2021, la un an şi trei luni după ce Olga Roman a fost extrădată din Dubai. Mai mult, Centrul Național Anticorupție (CNA) a fost obligat să-i achite costul automobilului de model Porsche Cayenne şi să-i restituie banii ridicaţi în urma percheziţiilor din 2015.

Cererea privind repararea prejudiciului moral și material ca urmare a învinuirii ilegale și privării de libertate a fost depusă în instanță în octombrie 2022.

„Se încasează din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Justiției, suma de 50.000 de lei cu titlu de compensare a prejudiciului moral, suma de 15.000 de lei cu titlu de cheltuieli de asistență juridică suportate la etapa de urmărire penală și suma de 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli de asistența juridică suportate în prezenta cauză civilă, în total suma de 70.000 de lei”, se arăta în hotărârea instanței de fond.

Totuși, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia instanței de fond și a obligat statul să-i achite Olgăi Roman prejudicii de peste 820.000 de lei.

„Se încasează din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii Moldova, prejudiciul moral în sumă de 200.000 de lei ca urmare a acțiunilor ilegale de urmărire penală, prejudiciul material ce constă din contravaloarea telefonului mobil în sumă de 28.000 de lei, contravaloarea biletelor de avion din 29 octombrie 2015, în sumă de 4.500 de lei, diferența de preț la înstrăinarea automobilului de către Serviciul Fiscal de Stat pe data de 10 iunie 2019, în sumă de 564.876 de lei, precum și cheltuielile de asistență juridică acordată în cauza penală în sumă de 15.000 de lei și cheltuielile de asistență juridică în prezenta cauză în sumă de 10.000 de lei, în total suma de 822.376,57 lei”, se arată în hotărârea instanței de apel.

Decizia este definitivă, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni de la data comunicării deciziei integrale.

De menționat că Olga Roman a ajuns în atenția opiniei publice la scurt timp după arestarea lui Vlad Filat, în octombrie 2015, și după ce pe rețelele de socializare a apărut un filmuleț video cu ea și fostul premier în ipostaze intime. Tânăra a fost audiată de către procurorii Anticorupție, aceasta fiind obligată să nu părăsească țara.

Totuși, în noiembrie 2015, ea a plecat din R. Moldova, fiind dată în urmărire generală. Ulterior, a fost extrădată și plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. După expirarea termenului, procurorii nu au mai solicitat prelungirea mandatului.

In this article