Curtea Constituțională va decide pe 22 martie, dacă Igor Grosu poate cere votul de încredere al deputaților

Curtea Constituțională (CCM) va decide pe data de 22 martie, dacă decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier a fost constituțional. Despre...

Curtea Constituțională (CCM) va decide pe data de 22 martie, dacă decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier a fost constituțional. Despre aceasta CCM a anunțat după ce a examina solicitarea deputaților PSRM. Deși magistrații nu au suspendat decretul președintelui, aceștia le-au interzis deputaților să examineze candidatura lui Grosu, până la o decizie finală.

“Curtea reține că pentru a fi respectat principiul loialității constituționale (a se vedea HCC nr. 7 din 18 mai 2013, § 49; HCC nr. 33 din 10 octombrie 2013, § 50; HCC nr. 30 din 8 decembrie 2015, § 43), în cazul contestării unui decret al Președintelui Republicii de desemnare a candidatului pentru funcția de Prim-ministru pentru motive de neconstituționalitate, Parlamentul trebuie să aștepte hotărârea Curții Constituționale și să demareze procedurile parlamentare pertinente doar dacă constituționalitatea decretului a fost confirmată de către Curte (a se vedea DCC nr. 20 din 16 februarie 2021, § 5 și jurisprudența citată acolo)”, se arată în decizia Curții.

Precizăm, că aceeași situație a fost și în cazul desemnării repetate a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

In this article