Cum a reușit Maia Sandu să elimine principalii concurenți: Analiza lui Ian Lisnevschi

Potrivit analizei politologului Ian Lisnevschi, prezentată pe canalul său de Telegram, campania electorală din Republica Moldova în 2024 evidențiază mai mulți potențiali oponenți ai candidatului principal, Maia Sandu....

Potrivit analizei politologului Ian Lisnevschi, prezentată pe canalul său de Telegram, campania electorală din Republica Moldova în 2024 evidențiază mai mulți potențiali oponenți ai candidatului principal, Maia Sandu. Conform serviciului de monitorizare Intellect Group pentru luna ianuarie, în topul politicienilor activi se află Igor Ceban, Renato Usatîi, Igor Vlah, Ion Chicu și Igor Dodon.

Un aspect remarcabil evidențiat de Lisnevschi este capacitatea Maiei Sandu de a elimina principalii concurenți, concentrându-se pe subiectul integrării europene. În schimb, adversarii săi se concentrează pe teme precum neutralitatea, moldovenismul sau unificarea cu România.

Recent, unul dintre candidații la președinție a propus organizarea unui referendum privind neutralitatea, în contradicție cu propunerea lui Sandu privind integrarea europeană. Acest lucru complică strategia candidatului proeuropean și o face pe Vlah un potențial rival, deoarece ambii candidați ar putea să își dispute sprijinul aceluiași electorat pro-neutralitate și pro-UE.

Politologul a adăugat că în ciuda acestor provocări, Sandu continuă să își consolideze poziția în cursa electorală, atrăgând atenția prin mesajul său proeuropean și angajamentul pentru reforme și integrare europeană. Cu toate acestea, viitorul alegerilor rămâne incert, iar scenariul pentru al doilea tur necesită analize atente.

In this article