Cum a explicat Alexandru Postica achiziția mașinii de lux

Un alt candidat propus de Parlament la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a primit undă verde din partea comisiei pre-vetting. Este vorba de avocatul Alexandru...

Un alt candidat propus de Parlament la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a primit undă verde din partea comisiei pre-vetting. Este vorba de avocatul Alexandru Postica, cunoscut în spațiul public pentru activitatea în cadrul organizației non-guvernamentale Promo-LEX. Candidatul a promovat evaluarea după ce a prezentat cu lux de amănunte procedura de achiziție a unui autoturism, donația de 9.000 de euro de la un prieten și investițiile făcute într-o afacere de familie.    

Alexandru Postica a obținut licența de avocat în 2006 și de atunci activează în calitate de avocat. De asemenea, din anul 2004, candidatul a activat în domeniul drepturilor omului și dezvoltare strategică, deținând diverse funcții în cadrul organizației non-guvernamentale Promo-LEX. Din 11 februarie 2022, Postica este membru al Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.

În urma audierii scrise și publice, „Comisia nu a avut dubii serioase cu privire la niciun aspect privind integritatea etică a candidatului”. Membrii comisiei au avut însă întrebări la capitolul aspectelor financiare.

Membrii comisiei i-au cerut socoteală candidatului cu privire la achiziționarea în 2020 a unui AUDI Q5. Candidatul a explicat că banii pentru această achiziție au parvenit de pe urma vânzării unui alt automobil pe care-l avea în posesie, iar alți 9.000 de euro i-a primit donație de la un prieten.

Postica a avut de dat explicații și asupra construcției unei pensiuni și administrarea acesteia de către compania soției sale. Candidatul la CSM a făcut companiei împrumuturi în sumă totală de 900 mii lei.

Pe baza documentelor și explicațiilor furnizate, Comisia nu a constatat dubii serioase cu privire la conformitatea candidatului cu criteriul de integritate financiară.

Precizăm că, până în acest moment, trei candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, incluși în lista transmisă Comisiei Pre-Vetting de Parlament, au promovat evaluarea Comisiei. Patru candidați nu au promovat evaluarea, întrucât s-au retras din concurs sau nu au depus la timp declarația pentru 5 ani, iar alți cinci candidați așteaptă deciziile Comisiei Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru o funcție de membru în CSM.

sursa

In this article