Crește numărul persoanelor fără adăpost în Chișinău pe fondul condițiilor meteorologice dificile

În aceste zile, a crescut numărul oamenilor fără adăpost care au ajuns la Centrul municipal pentru persoanele fără domiciliu stabil. În prezent, la centrul de găzduire de pe...

În aceste zile, a crescut numărul oamenilor fără adăpost care au ajuns la Centrul municipal pentru persoanele fără domiciliu stabil. În prezent, la centrul de găzduire de pe strada Haltei se află 67 de bărbați și femei.

Dintre aceștia, opt au sosit sâmbătă și duminică, atunci când Capitala a fost cuprinsă de ninsori și vânt puternic. Dintre aceștia, doi sunt din Chișinău, iar șase din raioanele țării. Persoanele au fost aduse la centru de către echipele poliției și de Serviciul de Urgență Prespitalicească, anunță Primăria Chișinău.

Capacitatea centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 130 de persoane.

Începând cu data de 1 noiembrie, în scopul sporirii măsurilor de protecție a persoanelor fără adăpost în perioada rece a anului şi prevenirii a cazurilor de hipotermie, Centrul municipal de găzduire şi orientare activează în regim de 24/24.

Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de 3 ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. De rând cu cei care vin și pleacă de la Centrul de găzduire, în prezent, sunt adăpostiți și 30 de oameni cu necesități de îngrijire specializată. În cazul în care aceste persoane necesită intervenții medicale, ele sunt direcționate și internate în instituțiile medicale municipale pentru tratament.

”Municipalitatea face apel către cetățenii municipiului, să informeze despre cazurile cu persoane care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil, din str-la Haltei, 2 sau să anunțe aceste situații la numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, se arată în comunicatul Primăriei Chișinău.

Centrul prestează servicii de cazare, alimentare, juridice, consiliere socială și psihologică, documentare (perfectarea actelor de identitate/stare civilă), stabilirea drepturilor sociale (grad de dezabilitate, pensii, alocații/servicii şi prestații sociale) și activități de integrare în societate, familie și câmpul muncii.

Anual, prin intermediul centrului de găzduire sunt asistați aproximativ 500 de beneficiari, dintre care 30% sunt integrați social.

În perioada rece a anului, în procesul de identificare a persoanelor cu adăpost sunt implicate mai multe instituții publice: Direcția generală asistență medicală şi socială cu Direcțiile teritoriale de asistență socială și IMSP municipale din subordine, Preturile de sector, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, Direcția situații excepționale a municipiului Chișinău, care în funcție de competențele deținute asigură identificarea, preluarea și transportarea/însoțirea persoanelor fără adăpost la Centrul de găzduire.

Cheltuielile ce ţin de întreținerea şi funcționarea instituției sunt efectuate anual în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul municipal Chișinău.

Bugetul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil pentru anul 2023 este de 7,2 milioane de lei.

In this article