Copiii refugiați se pot înscrie în școlile din capitală. Primăria Chișinău a identificat peste 1000 de locuri în instituțiile destinate minorităților naționale

Peste 1000 de locuri în sălile de clasă au fost identificate de autoritățile municipale, pentru copiii refugiați din Ucraina. Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, este vorba de locuri în...

Peste 1000 de locuri în sălile de clasă au fost identificate de autoritățile municipale, pentru copiii refugiați din Ucraina. Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, este vorba de locuri în școlile destinate minorităților etnice din capitală.

„În cele 32 instituții de învățământ cu studierea în limba minorităților naționale, s-au identificat numărul de locuri disponibile pentru încadrarea temporară a copiilor refugiați după cum urmează:
clasa 1 – 102 locuri, clasa 2 – 154 locuri, clasa 3 – 130 locuri, clasa 4 – 131 locuri, clasa 5 – 107, locuri, clasa 6 – 112 locuri, clasa 7 – 117 locuri, clasa 8 – 102 locuri, clasa 9 – 109 locuri, clasa 10 – 131 locuri, clasa 11 – 91 locuri și clasa 12 – 126 locuri”, a declarat viceprimarul.

Astfel, până la ziua de astăzi au fost depuse deja 96 de cereri de înregistrare a copiilor în școlile din Chișinău.

Potrivit datelor, la sfârșitul săptămânii trecute, în capitală au fost înregistrați 1110 copii refugiați cu părinții lor, în Chișinău.

Cât ține de centrele de cazare, responsabilii de la primărie spune că zilnic se monitorizează climatul psihologic general şi profilul psihologic individual al refugiaților pentru a identifica persoanele ce necesită ajutor individualizat

Pentru refugiații care au nevoie de ajutor mai avansat în diminuarea stărilor de alertă și iritabilitate, confuzie, anxietate și atacuri de panică, reacțiile fizice precum tremur, mișcare haotică și alte reacții de intensitate mare, se identifică spații pentru a asigura o intimitate în consilierea psihologică.
Mai mult, în perioada imediat următoare, 59 de psihologi vor acorda asistență primară în 19 centre de cazare a refugiaților.

In this article