Conformarea voluntară – prioritate pentru serviciul vamal

Sprijinirea mediului de afaceri reprezintă o preocupare permanentă a Serviciului Vamal. În vederea consolidării acestui obiectiv, autoritatea vamală a promovat o serie de modificări legislative, ce au avut...

Sprijinirea mediului de afaceri reprezintă o preocupare permanentă a Serviciului Vamal. În vederea consolidării acestui obiectiv, autoritatea vamală a promovat o serie de modificări legislative, ce au avut în vedere, pe de o parte, susținerea operatorilor economici implicați în comerțul extern și, pe de altă parte, prevenirea și nesancționarea acestora în cazul conformării benevole, transmite Breaking News.

Astfel, conform legislației, agenții economici sunt exonerați de răspundere materială și contravențională, cu respectarea următoarelor condiții: persoana, până la inițierea controlului ulterior, pentru declarațiile vamale repartizate pe culoarele galben sau roșu de control vamal și care au fost validate informatic cu acordarea liberului de vamă, comunică din proprie inițiativă în scris organului vamal despre comiterea contravențiilor vamale, prevăzute de art. 231 pct.6) și pct.11) din Codul Vamal, cu anexarea actelor justificative și cu achitarea incontestabilă și benevolă a drepturilor de import datorate și a penalităților calculate.

Serviciul Vamal reiterează îndemnul către agenții economici conformi de a aplica pentru obținerea statutului de Agent Economic Autorizat (AEO), statutului de Exportator Aprobat, autorizației de Vămuire la Domiciliu (PVD) sau de a utiliza procedura de declarare electronică, beneficiind de întregul suport informațional al funcționarilor vamali din domeniile de profil.

In this article


Join the Conversation