Condamnat pentru violență în familie soldată cu decesul victimei

Procuratura municipiului Chișinău a condus urmărirea penală și a reprezentat acuzarea de stat într-o cauză pornită pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, care a cauzat decesul victimei....

Procuratura municipiului Chișinău a condus urmărirea penală și a reprezentat acuzarea de stat într-o cauză pornită pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, care a cauzat decesul victimei.

Astfel, prin sentința din 16 iunie 2023, pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, inculpatul, în vârstă de 49 de ani, originar din raionul Rezina, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 2 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de un an.

În cadrul urmăririi penale, procurorii i-au înaintat învinuirea pe faptul că, în perioada lunilor ianuarie 2014 – mai 2014, inculpatul, aflându-se în relații de căsătorie cu victima, cunoscând cu certitudine starea ei de sănătate, precum că, suferă de hipertensiune arterială, cu risc adițional foarte înalt, a săvârșit violența în familie manifestată prin exprimare verbală cu cuvinte injurioase, prin ofense, luarea în derâdere, poreclire, distrugere demonstrativă a obiectelor, amenințări verbale, prin mesaje telefonice cu conținut amoral și ofensator, chiar în perioada aflării victimei la tratament în condiții de staționar, inclusiv a manifestat presiune asupra victimei de a întocmi testament asupra bunurilor comune, sub pretextul evitării potențialelor litigii civile cu rudele, în cazul unui eventual deces al acesteia legat de sănătatea sa.

Ca rezultat, toate aceste acțiuni în comun și alte circumstanțe deja existente, i-au provocat soției sale stări de tensiune și de suferință psihică, care au favorizat agravarea stării de sănătate și survenirea decesului acesteia.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile de la data pronunțării sentinței motivate, la Curtea de Apel Chișinău.

In this article