Grație eforturilor procurorilor din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, a fost pronunțată o sentință de condamnare a unui bărbat de 37 de ani, în comiterea infracțiunii de aplicare a violenței periculoase față de o persoană cu funcție de răspundere sau a unei persoane care își îndeplinește datoria obștească (art. 349 alin. (2) lit.a) din Codul penal).
Potrivit sentinței din 23 februarie 2024, inculpatului i-a fost stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 4 ani, iar pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial de pedepse, pentru o condamnare anterioară, i-a fost stabilită pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu amendă în mărime de 800 unități convenționale, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții ce țin de gestionarea mijloacelor financiare pe un termen de 2 ani.
Potrivit speței, partea vătămată, la 25 februarie 2021, fiind la serviciu, în timpul prânzului, a primit o informație operativă, precum că pe adresa bd. Iu. Gagarin, mun. Chișinău, se află o persoană anunțată în căutare de către Inspectoratul de Poliție Râșcani al Direcției de Poliție Chișinău. Deplasându-se la fața locului pentru a verifica informația, a observat două persoane, una din ele fiind anunțată în căutare. Apropriindu-se de ultimii, s-a legitimat conform legislației în vigoare și i-a comunicat persoanei vizate, că este necesar să se deplaseze la inspectoratul de poliție, din motiv că se află în căutare. În timpul reținerii, refuzând să se supună solicitărilor legale, inculpatul a aplicat forța fizică împotriva angajatului poliției, fracturându-i mâna, astfel provocându-i acestuia o vătămare corporală medie, conform diagnosticului stabilit ulterior la Spitalul de Urgență din Chișinău.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile, inculpatul, beneficiind de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
În același timp, reamintim cetățenilor că opunerea rezistenței la acțiunile legale ale angajaților de poliție sau altor persoane aflate în exercitarea funcțiunii poate avea consecințe grave, iar colaborarea este esențială pentru menținerea ordinii și siguranței publice.