Condamnat la 8 ani de închisoare pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, soldat cu decesul unei persoane

Prin sentința Judecătoriei Strășeni, sediul Central din 19 august 2022, un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la închisoare pe un termen de 8 ani, cu executarea...

Prin sentința Judecătoriei Strășeni, sediul Central din 19 august 2022, un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la închisoare pe un termen de 8 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip deschis, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport, pentru comiterea infracțiunii de conducere în stare de ebrietate a mijlocului de transport, soldat cu decesul unei persoane (art. 264 din Codul penal).
Așadar, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, în seara zilei de 07 noiembrie 2021, bărbatul vizat, aflându-se la volanul automobilului, în timp ce se deplasa pe traseul R-1(Chișinău-Ungheni) din direcția mun. Chișinău în direcția orașului Strășeni, unde sectorul de drum se afla în reparație, ignorând indicatorul rutier, având viteză a comis tamponarea frontală cu un alt automobil, ce se deplasa regulamentar din sens opus, condus de o doamnă, care avea ca pasageri pe fratele acesteia și fiul ei minor. Urmare a impactului automobilelor, persoanele menționate au fost transportate în stare gravă la instituția medicală, fiindu-le cauzate leziuni corporale grave, iar fiul minor în vârstă de 12 ani al doamnei care conducea mașina regulamentar, a decedat pe loc ca rezultat al vătămărilor corporale grave cauzate, incompatibile cu viața.
Precizăm că, potrivit datelor și probelor administrate de către procurori, s-a stabilit că, inculpatul a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, cu o alcoolemie de 1.88 g/l alcool în sânge, având în calitate de pasageri cinci persoane, dintre care doi minori. La fel, în cadrul anchetei desfășurate, s-a stabilit că, bărbatul condamnat în momentul producerii impactului avea viteza de deplasare a vehiculului de 120 km/h, peste limita admisă pe acea porțiune a traseului.
În cadrul ședinței de judecată, fiind audiat inculpatul nu și-a recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii incriminate. Ulterior, din motivul eschivării acestuia de a se prezenta în ședința de judecată, în privința acestuia au fost inițiate măsuri de căutare, cu eliberarea unui mandat de arest în contumacie.
Totodată, la pronunțarea sentinței instanța de judecată a admis integral acțiunile civile înaintate de avocat în interesul părților vătămate, dispunând încasarea prejudiciului moral cauzat în sumă totală de 2 milioane lei din contul inculpatului.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.
Notă:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article