Condamnat: contrabandă, la Cahul, cu 224.000 țigări

Procurorii oficiului Sud al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au demonstrat în instanța de judecată vinovăția unui bărbat în înfăptuirea tentativei de contrabandă cu...

Procurorii oficiului Sud al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au demonstrat în instanța de judecată vinovăția unui bărbat în înfăptuirea tentativei de contrabandă cu peste 220.000 țigări cu filtru, în noiembrie 2021, prin postul vamal Cahul.

Chiar dacă acesta a ascuns faptul că transportă această marfă, urmare a verificărilor efectuate de ofițerii vamali, captura a fost depistată în peretele dublu și-n podeaua dublă a tirului, iar o parte mai mică – în regiunea rezervorului. Potrivit declarațiilor șoferului tirului, condamnat prin această hotărâre judecătorească, acesta urma să vândă marfa pe piața neagră din Uniunea Europeană, preponderent pe cea din România. În eventualitatea în care urma să o facă, câștigul generat ar fi fost de peste jumătate de milion de lei.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, bărbatul cu vârsta de 41 de ani, domiciliat în Chișinău, a fost plasat în arest din noiembrie 2021 până-n mai 2022, pentru asigurarea caracterului obiectiv al investigațiilor. Pe parcursul urmăririi penale, acesta și-a recunoscut parțial vinovăția și a cooperat cu autoritatea de investigație. Prin urmare, instanța de judecată a aplicat prevederea legală care impune pronunțarea unei pedepse mai blânde și, deci, l-a condamnat la pedeapsa cu închisoarea, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pentru un termen de probațiune de patru ani.

Urmare a depistării capturii de contrabandă, care conținea șapte mărci diferite de țigări, aceasta a fost indisponibilizată, iar ulterior instanța de judecată a satisfăcut demersul procurorilor PCCOCS și a confiscat-o în folosul statului. De asemenea, judecătorul a dat curs solicitării procurorilor și a dispus încasarea contravalorii de peste 620.000 lei a tirului și remorcii folosite la comiterea infracțiunii. Până la rămânerea definitivă a acestei sentințe, bărbatul se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

In this article