Comitetul Salvării Naționale formează un Guvern Popular și un Tribunal al Poporului, care îi va judeca pe actualii guvernanți pentru uzurparea puterii de stat

Reprezentanții Comitetului Salvării Naționale s-a reunit astăzi pentru prima dată la Chișinău. Ei au stabilit agenda și prioritățile pentru următoarea perioadă și au decis ca, la protestul de...

Reprezentanții Comitetului Salvării Naționale s-a reunit astăzi pentru prima dată la Chișinău. Ei au stabilit agenda și prioritățile pentru următoarea perioadă și au decis ca, la protestul de duminica viitoare, care se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, să supună votului mai multe decizii, printre care constituirea unui Guvern Popular, ca alternativă pentru actuala putere, precum și a unui Tribunal al Poporului, care îi va judeca pe cei care au uzurpat puterea de stat și au exercitat-o în nume propriu.

La reuniune au participat președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor,  președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul comunei Piatra, din raionul Orhei, Radu Bușilă, președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, și reprezentantul său la negocieri, Denis Roșca, precum și liderul Partidului „Renaștere-Возрождение”, Serghei Mișin.

Participanții la discuții au vorbit despre crizele fără precedent și amenințările pentru securitate cu care se confruntă cetățenii moldoveni și au convenit asupra unui șir de acțiuni, pe care urmează să le întreprindă, pentru a salva țara de la colaps. Una dintre problemele grave semnalate se referă și la derapajele anticonstituționale ale actualei guvernări și încălcarea brutală a drepturilor cetățenilor la protest.

Ei au adoptat câteva proiecte de decizie, care vor fi incluse într-o Rezoluție și vor  fi supuse votului popular la protestul de duminică, 23 octombrie.

Prima se referă la necesitatea înființării unui Guvern Popular, care își va asuma sarcina de a soluționa în regim de urgență problemele de ordin social-economic, precum și criza energetică. În plus, CSN va constitui și un Tribunal al poporului, care îi va judeca pe exponenții guvernării PAS, pentru trădarea intereselor naționale și uzurparea puterii de stat. Al subiect vizează apărarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, prin crearea unui așa-numit „Scut al poporului”, în contextul în care există tot mai multe semnale că guvernarea PAS vrea să modifice articolul respectiv din Constituție, iar astfel, Republica Moldova să fie atrasă în război.

Comitetul Salvării Naționale a fost constituit în data de 16 octombrie, în cadrul manifestației de protest din centrul capitalei, la care au participat în jur de 70 de mii de persoane. Organizatorii acțiunii au supus votului o rezoluție, care stipulează că actuala guvernare și-a pierdut legitimitatea și nu mai este reprezentativă, iar în acest context, este necesară crearea unei alternative, care să preia frâiele conducerii și să asigure debarcarea actualului regim și transferul pașnic al puterii.

In this article