Cine este Anatol Macovei, unul dintre organizatorii protestelor din 2 martie

Unul dintre organizatorii protestului din 2 martie este Anatol Macovei. Numele acestuia a apărut în presă de nenumărate ori. Astfel, în 2010, persoane necunoscute au provocat o explozie...

Unul dintre organizatorii protestului din 2 martie este Anatol Macovei. Numele acestuia a apărut în presă de nenumărate ori.

Astfel, în 2010, persoane necunoscute au provocat o explozie în curtea casei lui Macovei, iar mașina acestuia a ars în întregime. Atunci, unele sure media au scris că este vorba despre o răzbunare.

Mai târziu, Anatol Macovei a participa activ la protestele organizate de Partidul Politic Platforma „Demnitate și Adevăr”, condus de Andrei Năstase. Mai mult, Macovei era şef al Gărzii Populare din cadru PPDA. Astfel, în noiembrie 2015, Macovei, împreună cu alți veterani din Garda Populară au descins la un depozit al unui om de afaceri, bănuit de contrabandă. Presa a scris că aceștia au percheziționat proprietarul şi alte câteva persoane aflate acolo și chiar i-au pus cu mâinile la perete. Pe acest caz procurorii au deschis un dosar penal.

În 2016, în presă a apărut o înregistrare audio, în care Macovei împreună cu primarul de Bălți, Renato Usatîi, discutau cum să pună la cale o lovitură de stat.

În timpul protestelor din 20 ianuarie 2016, din fața Parlamentului, Macovei a fost acuzat că a lovit un jurnalist al unui portal de știri. La scurt timp, procurorii au anunțat că au deschis un dosar penal pe marginea cazului.

Numele lui Macovei a răsunat în presă și pe parcursul anului 2019. Acesta a fost unul dintre primii polițiști, care și-a exprimat susținerea pentru ministrul de Interne de atunci, Andrei Năstase.

În timp ce Anatol Macovei deținea funcția de șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor, din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, el a bătut un subaltern de-al său. Presa a mediatizat pe larg subiectul, iar Andrei Năstase a fost nevoit să-l dea afară din poliție. Și în acest caz Macovei s-a ales cu dosar penal.

Tot în 2019, presa a scris că Macovei a mers cu mașina de serviciu la mare, în Ucraina. Mai mult, acesta folosea și combustibilul achitat din banii statului.

„Ziarul de Gardă” a scris anterior că Anatol Macovei locuiește într-o casă de lux de la Buiucani.

In this article