Cinci tineri, printre care o adolescentă care avea 17 ani când a încălcat legea – trimiși pe banca acuzaților pentru exploatarea sexuală a șapte adolescente

Cinci tineri au fost trimiși pe banca acuzaților, printre care o  tânără care avea 17 ani în primăvara lui 2022, atunci când au exploatat sexual, contra bani, șapte adolescente...

Cinci tineri au fost trimiși pe banca acuzaților, printre care o  tânără care avea 17 ani în primăvara lui 2022, atunci când au exploatat sexual, contra bani, șapte adolescente în Chișinău.

 

Potrivit ofițerilor Centrului pentru combaterea traficului de persoane a IGP și  procurorilor PCCOCS , faptele au avut loc în aprilie-septembrie 2022. O parte din acestea au fost recrutate prin adolescentele care deja erau în curs de exploatare sexuală, prin comunicarea directă cu unii din învinuiți (cu care se cunoșteau anterior, precum și din relații romantice anterioare) sau prin rețelele de socializare.

 

Victimele sunt din Chișinău, Căușeni și Ialoveni. Majoritatea adolescentelor provin din familii cu situație financiară precară sau din familii cu părinți separați și, deci, au fost convinse să presteze servicii sexuale contra plată – atât în apartamentele în care erau adăpostite, cât și la destinațiile solicitate de clienți.

 

Potrivit promisiunilor învinuiților, adolescentele urmau să primească 50% din taxa clienților, iar suplimentar era necesară achitarea chiriei apartamentului, hranei, produselor cosmetice și de igienă, șoferului de taxi și pazei asigurate de către doi învinuiți. Astfel, din declarațiile depuse în cadrul dosarului investigat de ofițerii CCTP, în majoritatea cazurilor, acestea prestau servicii în timpul serilor și noaptea, pentru 3-4 clienți per victimă.

 

Trebuie menționat și faptul că, pe lângă situația financiară sau familială în care se aflau adolescentele, acestea erau constrânse de către învinuiți și prin aplicarea forței fizice, atunci când refuzau deservirea clienților. La necesitate, potrivit adolescentelor, învinuita cu vârsta de 17 ani le îndruma cu privire la particularitățile prestării serviciilor sexuale. Mai mult decât atât, protocolul intern al grupului infracțional prevedea întreținerea primului contact sexual cu unul dintre învinuiți.

 

Tinerii învinuiți aveau la începutul activității infracționale vârste de 18 și 19 ani, liderul grupului avea vârsta de 24 de ani și era anunțat în căutare, după ce a fost condamnat anterior la cinci ani închisoare pentru jaf, iar tânăra care coordona nemijlocit activitatea adolescentelor și administra finanțele grupului provenite din exploatarea adolescentelor – 17 ani. Aceștia sunt din Chișinău, Ialoveni și Telenești, iar doi sunt din Căușeni.

 

Actualmente, patru din aceștia sunt în arest preventiv, la solicitarea procurorilor PCCOCS, un alt învinuit în este în arest la domiciliu, iar tânăra învinuită este cercetată în libertate. Investigațiile continuă și în privința altor complici ai acestora.

 

Potrivit legii, traficul de copii comis în împrejurările descrise în dosarul penal se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă. Până la pronunțarea sentinței la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și rămânerea ei definitivă, inculpații se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

In this article