Chișinăul insistă ca Tiraspolul să-și retragă posturile ilegale din zona de securitate: „Au fost instalate abuziv”

Autoritățile de la Chișinău insistă ca Tiraspolul să-și retragă posturile ilegale din zona de securitate. Poziția a fost reiterată în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control, din 8...

Autoritățile de la Chișinău insistă ca Tiraspolul să-și retragă posturile ilegale din zona de securitate. Poziția a fost reiterată în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control, din 8 septembrie. Potrivit Delegației Republicii Moldova, posturile au fost instalate abuziv de către structurile de forță transnistrene.

„Aceste acțiuni provocatoare ale Tiraspolului, dar și nedorința reprezentanților transnistreni de a se conforma actelor de bază ale misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru, au generat un blocaj îndelungat în activitatea Comisiei. În încercarea de a identifica soluții pentru depășirea blocajului, părțile au efectuat un schimb de opinii”, informează Biroul de Reintegrare.

Delegația Republicii Moldova și-a reiterat poziția privind necesitatea retragerii necondiționate a posturilor din perimetrul de responsabilitate al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, formulând sub acest aspect propuneri pentru un eventual proiect de decizie.

„Cu referire la abordările destructive și retorica tot mai manipulativă a exponenților Tiraspolului tirajată în ultima perioadă în mass-media, dar și pe platforma Comisiei Unificate de Control, delegația Republicii Moldova și-a expus punctul de vedere într-o declarație din 4 august 2022, solicitând încetarea tentativelor de a politiza activitatea Comisiei și de a o antrena în acțiuni improprii, fapte care diminuează nivelul de încredere între participanții CUC și împiedică instaurarea stabilității în Zona de Securitate”, mai precizează Biroul.

În cadrul ședinței nu s-a ajuns la un consens, discuțiile urmând să continue săptămâna viitoare.

In this article