Chișinău, centrul educației: Primăria alocă fonduri substanțiale pentru Infrastructura școlară

Primăria Chișinău a investit masiv în domeniul educației în ultimii ani, a declarat astăzi Angela Cusasevici, candidat la funcția de consilier din partea Partidului Mișcarea Alternativa Națională. „Educația...

Primăria Chișinău a investit masiv în domeniul educației în ultimii ani, a declarat astăzi Angela Cusasevici, candidat la funcția de consilier din partea Partidului Mișcarea Alternativa Națională.

„Educația este un domeniu deosebit de important pentru dezvoltarea unei comunități și a unei societăți”, a spus Cusasevici.

În anul școlar 2022, pentru domeniul infrastructurii școlare au fost alocate 510 mil. de lei, o creștere de peste 700% față de anul 2019.

În acest context, au fost inaugurate 15 instituții de învățământ preșcolar și deschise 135 de grupe noi în grădinițe, ceea ce a dus la crearea a 4.000 de locuri noi. De asemenea, 288 de instituții de învățământ au fost reparate curent sau capital.

Totodată, au fost alocate peste 36 de milioane de lei pentru eficientizarea energetică a 27 de instituții de învățământ, iar peste 135 de milioane de lei au fost investiți prin Proiectul „Eficiența energetică” pentru reabilitarea a 18 instituții.

Școlile au fost dotate cu 11.130 de unități tehnică de calcul, iar 1.329 de grupe au fost dotate în conformitate cu Standardele minime de dotare a instituțiilor de educație timpurie. De asemenea, au fost alocate 45 de milioane de lei pentru dotarea cabinetelor de studii cu materiale didactice.

Alte 107 milioane de lei au fost alocate pentru organizarea grupelor cu regim prelungit, iar 256 de milioane de lei – pentru organizarea claselor cu profil de arte și sport.
În plus, a fost realizat un șir de acțiuni pentru motivarea personalului, printre care oferirea unei indemnizații lunare pentru chirie de 2.000 de lei pentru 500 de cadre didactice.

Potrivit Angelei Cusasevici, investițiile în educație sunt esențiale pentru dezvoltarea orașului și a țării. „Educația este o investiție în viitorul nostru”, a declarat aceasta.

In this article