China se oferă să sprijine Ungaria în domeniul securității

China s-a oferit să sprijine Ungaria, un partener strategic de lungă durată, în materie de securitate publică, dincolo de relaţiile comerciale şi de investiţii, în timpul unei rare...

China s-a oferit să sprijine Ungaria, un partener strategic de lungă durată, în materie de securitate publică, dincolo de relaţiile comerciale şi de investiţii, în timpul unei rare întâlniri între premierul ungar Viktor Orban şi ministrul securităţii publice din China, Wang Xiaohong, aflat într-o vizită la Budapesta, chiar într-un moment în care noi ţări europene bat la uşa NATO pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Agerpres.ro

China speră să aprofundeze legăturile cu Ungaria în materie de aplicare a legii şi de securitate, în contextul în care cele două ţări marchează 75 de ani de relaţii diplomatice, a declarat săptămâna trecută ministrul securităţii publice, Wang Xiaohong, în cadrul întâlnirii cu Orban.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie “un nou punct culminant al relaţiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului şi a criminalităţii transnaţionale.

Acestea ar cuprinde consolidarea capacităţilor de securitate şi de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei ”Noul Drum al Mătăsii” (”Belt and Road Initiative”) a preşedintelui Xi Jinping, care urmăreşte să conecteze China de restul lumii prin legături comerciale şi de infrastructură.

De asemenea, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter şi a semnat documente privind cooperarea în materie de aplicare a legii şi de securitate.

Oferta de securitate a Chinei survine în contextul în care Ungaria, un aliat al Rusiei, s-a străduit să-şi slăbească dependenţa de ţările occidentale în ultimul deceniu sub conducerea lui Viktor Orban, rezistând recent presiunilor pentru a aproba extinderea NATO în Europa.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a exprimat critici la adresa NATO, mai ales după ce blocul a declarat anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea şi valorile prin “ambiţiile şi politicile sale coercitive”.

Presa de stat chineză a calificat NATO drept o provocare “gravă” la adresa păcii şi stabilităţii globale, notează Reuters.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în condiţiile în care blocul îşi reevaluează legăturile cu a doua cea mai mare economie a lumii din cauza divergenţelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale şi invazia Rusiei în Ucraina.

Afinitatea din ce în ce mai mare a acestei ţări central-europene faţă de Beijing a creat deja o breşă în frontul comun al UE, mai notează Reuters.

În mai multe ocazii, Ungaria s-a dat la o parte sau s-a opus poziţiilor UE care critică China în chestiuni precum drepturile omului şi a salutat investiţiile chineze, în pofida apelului lansat de UE ca ţările membre să alinieze relaţiile cu China la cele ale blocului comunitar.

Ungaria găzduieşte cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei, în pofida avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicaţiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligenţă artificială Yitu Technology, cu sediul în Shanghai, pentru a lucra la soluţii pentru ca oraşele inteligente să-şi îmbunătăţească siguranţa publică şi activitatea poliţienească prin utilizarea inteligenţei artificiale şi a supravegherii.

Ungaria va găzdui în curând prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD.

In this article