China a lansat trei astronauți către noua stație spațială

Trei astronauți au decolat marți spre stația spațială chineză aproape finalizată, marcând începutul prezenței pe termen lung a Chinei în spațiu, potrivit CNN. Cei trei astronauți au fost...

Trei astronauți au decolat marți spre stația spațială chineză aproape finalizată, marcând începutul prezenței pe termen lung a Chinei în spațiu, potrivit CNN.

Cei trei astronauți au fost lansați la bordul navei spațiale Shenzhou-15, marți, la ora locală 23:08, de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan din deșertul Gobi, în Mongolia interioară. Se așteaptă ca nava spațială Shenzhou-15 să se andocheze cu stația spațială Tiangong la aproximativ 6,5 ore după lansare.

Sosirea celor trei astronauți, Fei Junlong, Deng Qingming și Zhang Lu, va marca prima rotație a echipajului pe stația spațială, două echipe urmând să se suprapună timp de cinci până la 10 zile înainte ca echipajul Shenzhou-14, care a aterizat pe stație în iunie, să se întoarcă pe Pământ.

Misiunea Shenzhou-15 va încheia construcția avanpostului orbital până la sfârșitul lunii decembrie și va lansa prima etapă a „dezvoltării sale”, a declarat luni Ji Qiming, asistent al directorului Agenției spațiale din China, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit presei de stat Xinhua.

În timpul misiunii, echipajul va efectua peste 40 de experimente și teste în domeniile cercetării științifice, medicinei și tehnologiei spațiale.

Specialiștii consideră că evenimentul de marți reprezintă o realizare majoră pentru ambițiosul program spațial al Chinei, care a explorat partea îndepărtată a Lunii și planetei Marte. Această piatră de hotar înseamnă că rolul Stației Spațiale Internaționale ca unic loc ocupat de oameni pe orbita Pământului se apropie de sfârșit.

In this article