Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat astăzi mai multe decizii legate de acordarea ajutorului de șomaj, plata salariilor de către agenții economii, majorarea ajutorului social pe perioada stării de urgență. Decizia CSE a fost luată ca urmare a suspendării de către Curtea Constituțională, la solicitarea deputaților PAS, PPDA, grupul Pro Moldova, a legii prin care Guvernul și-a asumat răspunderea și care prevedea un șir de ajutoare pentru cetățeni și agenți economici pe timp de criză, transmite Breaking News.
Președintele Igor Dodon a solicitat CSE să se convoace în ședință pentru a lua decizia de continuare a legii asumată de Guvern. După ședința de azi a CSE, premierul Ion Chicu a anunțat că s-a decis stabilirea nivelului minim al ajutorului de șomaj în mărime de 2775 de lei, susținerea familiilor cu venituri mici prin majorarea venitului minim garantat de la 1107 lei până la 1300 de lei, ceea ce permite ca să fie calculate indemnizații majorate, inclusiv pentru copii de la 553 de lei până la 975 de lei.
Pentru familiile beneficiare de ajutor social al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acest drept se prelungește până la expirarea stării de urgență. De asemenea, persoanele care urmează să-și stabilească în perioada stării de urgență dreptul la ajutorul social nu vor fi obligate să meargă la structurile teritoriale de asistență socială să prezinte pachetul necesar de documente. Beneficiarii vor putea completa o declarație pe proprie răspundere, în baza căreia va fi stabilit dreptul la ajutorul social.
Comisia a decis subvenționarea cheltuielilor angajatorilor legate de achitarea salariilor. Statul va subvenționa 100 procente din plățile la bugetul de stat aferente la salariu pentru sectoarele care și-au sistat activitatea în urma deciziei CSE și 60% – pentru alte sectoare care au înregistrat pierderi.
O altă decizie vizează patentarii. Cei care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență nu vor achita patenta și contribuțiile sociale la stat. Este vorba despre mai mult de 8 mii de patentari.
Comisia a mai decis amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare a taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform dispoziției situații excepționale.
Comisia a decis și alocarea pentru persoanele din instituțiile statului antrenate în combaterea pandemiei unui salariu de bază pentru medici 100% și 50% pentru alte categorii de angajați care nu sunt antrenați direct în tratarea bolnavilor COVID-19.
”Toate aceste măsuri sunt valabile pe perioada stării de urgență și nu mai mult ”, a declarat premierul Ion Chicu.
Șefu Guvernului a precizat că anume această abordare nu a permis CSE să includă în decizie diminuarea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa și preluarea de către stat a jumătate din taxa aeroportuară de 4,5 euro, din fiecare bilet procurat pentru că efectul lor se extinde și în afara situației de urgență.
”Nu am putut include în dispoziție impozitarea cu 50% a taxelor aeroportuare. Acei 9 euro pe care îi plătește fiecare cetățean celor care au furat aeroportul, conform legii suspendate trebuiau să vină în buget și acești bani trebuiau să vină în buget și să le achităm oamenilor nevoiași. Sperăm că se va reveni la această normă”, a declarat premierul.
Deciziile CSE intră în vigoare în momentul adoptării.