Chicu a găsit o modalitate prin care vor fi scutiți cetățenii de plata pentru datoria miliardului furat

Premierul Ion Chicu a explicat, după ședința Guvernului, cum va fi aplicată în practică inițiativa prezidențială prin care se propune scutirea cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat...

Premierul Ion Chicu a explicat, după ședința Guvernului, cum va fi aplicată în practică inițiativa prezidențială prin care se propune scutirea cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar, transmite Breaking News.

Șeful Guvernului susține că o parte din creditul de 20 de miliarde de lei va fi achitat din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

„Este vorba despre achitarea a 50 % din profitul BNM în bugetul de stat, care în final înseamnă o compensare a cheltuielilor bugetului pentru deservirea valorilor mobiliare de stat emise pentru a garanta creditele aferente furtului miliardului”, a spus premierul.

Chicu a reiterat că acest mecanism a fost discutat și cu experții Fondului Monetar Internațional. Potrivit calculelor, în acest an, cetățenii vor fi scutiți de plata a 215-225 de milioane de lei din această datorie.

„Pentru 2020, suma compensată va fi 215-225 de milioane de lei. Dacă estimăm profitul respectiv și îl înmulțim la anii care au rămas pentru deservirea acestei datorii, ieșim la o sumă de 5-6 miliarde de lei”, a declarat premierul.

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, despre lansarea unei inițiative prezidențială care să scoată povara fiscală de pe umerii cetățenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar din Moldova.

„Am ieșit cu inițiativa prezidențială pentru a găsi o modalitate ca sumele puse pe spatele cetățenilor să le reducem sau să le excludem. Am găsit soluția să reducem această povară cu 5-6 miliarde de lei”, a declarat Dodon.

Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament.

 

 

In this article


Join the Conversation