Cernobîl, care examinează cel mai mare accident nuclear din lume, a dus la o creștere considerabilă a turiștilor

Succesul miniseriei „Cernobîl”, care examineazăa cel mai mare accident nuclear din lume, a dus la o creștere considerabilă a turiștilor care vor să vadă centrala și localitățile abandonate,...

Succesul miniseriei „Cernobîl”, care examineazăa cel mai mare accident nuclear din lume, a dus la o creștere considerabilă a turiștilor care vor să vadă centrala și localitățile abandonate, transmite Breaking News.

Zona a fost părăsită în anul 1986, în urma accidentului de la centrala nucleară care se află la 14,5 km nord-vest de localitatea Cernobîl.

Miniseria HBO descrie urmările exploziei reactorului nuclear, operațiunea de curățare a zonei și ancheta. Din distributie fac parte Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley și Emily Watson.

O agenție de turism ucraineană a raportat, de la debutul miniseriei, în luna mai, o creștere cu 40% a cererilor de vizitare a zonei, informează Reuters.

Un tur cu ghidaj în limba engleză costă, în medie, 100 de dolari de persoană.

Arealul arată post-apocaliptic, cu câini și clădiri abandonate, daramate, invadate de vegetație.

Orașul Pripeat, care avea în trecut o populație de 50.000 de locuitori, majoritatea muncitori la centrală, oferă acum o imagine dezolantă, cu un parc de distracții abandonat.

Sergiy Ivanchuk, director al SoloEast Tours, a declarat pentru Reuters că firma a înregistrat, în luna mai 2019, o creștere de 30% a numărului turiștilor care vor să meargă în zona, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Rezervările pentru iunie, iulie și august au crescut cu 40% de când a debutat serialul HBO, a mai spus el.

Yaroslav Yemelianenko, director al Chernobyl Tour, a afirmat că se așteaptă la o creștere similară, de 30-40%, datorită show-ului TV.

Compania lui oferă tururi ale locurilor care apar în serial, inclusiv buncarul unde oficialii locali au decis inițial să nu evacueze zona în urma exploziei.

Din Kiev, aflat la 120 de kilometri, pleacă zilnic autocare cu turiști care vizitează localitățile abandonate, văd monumentele dedicate victimelor și mănâncă la singurul restaurant din Cernobîl. Ei sunt duși apoi să vadă reactorul 4, care – din 2017 – este acoperit de un dom de 105 metri din metal. Ziua se încheie cu o plimbare prin Pripeat.

„Mulți oameni vin, pun multe întrebări despre serial, despre evenimente. Oamenii sunt din ce în ce mai curioși”, a spus ghidul Viktoria Brozhko, care susține că zona este sigura pentru vizitatori. „Pe parcursul întregii vizite în zona Cernobîl, vă expuneți la aproximativ 2 µSv (microsievert), ceea ce este egal cu cantitatea de radiații la care ați fi expuși acasă timp de 24 de ore”.

Craig Mazin, creatorul serialului „Cernobîl”, a vizitat zona înainte să scrie scenariul. „Nu sunt un om religios, dar niciodată nu am fost mai plin de venerație. Să mergi pe unde au mers ei este straniu”.

Evacuarea zonei a fost hotărâtă după 36 de ore de la producerea accidentului. Un număr de 31 de oameni au murit pe loc, iar zeci de mii de oameni au părăsit apoi zona. Numărul celor uciși din cauza radiațiilor este încă un subiect de dezbatere.

Un studiu realizat în Belarus estimează că numărul total al deceselor în urma cancerelor provocate de radiații este de 115.000, față de 9.000, cât estimeaza Organizația Mondială a Sănătății.

In this article


Join the Conversation