Cerere sporită la vaccinul Sputnik V. Moldovenii au format cozi la centrele de vaccinare din Chișinău

Locuitorii Capitalei au făcut astăzi cozi la centrele de vaccinare, unde a fost administrat vaccinul ”Sputnik V”. Ei spun că au încredere în preparatul rus și că l-au...

Locuitorii Capitalei au făcut astăzi cozi la centrele de vaccinare, unde a fost administrat vaccinul ”Sputnik V”. Ei spun că au încredere în preparatul rus și că l-au așteptat cu nerăbdare, deoarece, conform studiilor de specialitate, eficiența lui depășește 97 la sută. Primii imunizați au fost angajații din sistemul sănătății. În total, țara noastră dispune de 142 de mii de doze de ”Sputnik V”, donate de Federația Rusătransmite ntv.md.

Vitalie Scripnic este ortoped la Centrul Medicilor de Familie numărul 2 din Capitală și s-a imunizat cu vaccinul ”Sputnik V” chiar din prima zi de când a fost livrat preparatul în instituție, adică în 4 mai.

Vitalie Scripnic ortoped-pediatru Centrul Medicilor de Familie Nr.2: „- Mă simt destul de bine. Dimineața, am măsurat temperatura și era 36,5. Deci fără febră. Oleacă, eu simt, așa, parcă oboseală mică. Mai mult nimic. Eu special am așteptat ca să vină ”Sputnik V”. – De ce anume acest vaccin? – Fiindcă eu am citit diferite lucrări științifice, care au arătat că acest vaccin este destul de efectiv. De aceea, eu am socotit că, dacă fac vaccin, am să fac anume acest vaccin”.

Și vârstnicii care au optat pentru preparatul rus au făcut cozi, pentru a se proteja de infecție și pentru a reveni la viața de până la pandemie.

Printre cei care au așteptat cu nerăbdare să se imunizeze cu ”Sputnik V” sunt mulți profesori.

Reprezentanta Centrului Medicilor de Familie Numărul 2 din Capitală, Nina Roșca, ne-a declarat că instituția a primit 300 de doze de vaccin ”Sputnik V”.

Nona Roșca, șef de secție: „Am început ieri vaccinarea cu colaboratorii noștri, care așteptau vaccina respectivă. Astăzi, continuăm cu etapa întâi, apoi etapa a doua. Sunt destul de receptivi oamenii. Noi deja cunoaștem situația, pentru că sunasem anterior și știam că pacientul așteaptă vaccina cutare sau cutare și sunt foarte receptivi, ca să vină pentru vaccinare. Astăzi, am programat și pacienți cu maladii cronice, care au așteptat vaccinul”.

Vaccinul ”Sputnik V” i-a fost donat țării noastre la solicitarea de la finele lunii februarie a președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și în urma înțelegerilor la care a ajuns anterior liderul PSRM, Igor Dodon, cu oficialii de la Moscova. El a făcut un demers către partenerii ruși privind livrarea în țara noastră a încă 700 de mii de doze de vaccin, care urmează a fi procurate cu bani din bugetul de stat. Până acum, vaccinul ”Sputnik V” a fost aprobat în 64 de țări, cu o populație totală de peste 3,2 miliarde de oameni.

In this article