CEC nu a autorizat exit-poll-ul la telefon pentru că acesta compromite secretul votului

Exit-poll-ul la telefon, organizat de grupul de experți de la Watchdog încalcă dreptul constituțional al cetățenilor Republicii Moldova. Despre aceasta se spune într-un comunicate de presă al Comisiei...

Exit-poll-ul la telefon, organizat de grupul de experți de la Watchdog încalcă dreptul constituțional al cetățenilor Republicii Moldova. Despre aceasta se spune într-un comunicate de presă al Comisiei Electorale Centrale.

„Pornind de la premisa faptului că secretul votării este o garanție a unei exprimări libere a alegătorului în baza căreia se deleagă și se formează puterea în stat, iar numerele de telefon (cel puțin o parte) sunt personalizate, – prin metoda în cauză se formează riscul compromiterii caracterului secret al votului, – adică alocarea opțiunii expuse de alegător cu numărul de telefon fiind identificabilă personalitatea acestuia, fapt care este unul contrar principiului arătat supra.

De asemenea se atrage atenția că activitatea de utilizare a uneltelor ce conțin date identificabile a persoanelor fizice urmează a fi conformă cerințelor stabilite de Legea 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv în ceea ce privește obținerea statutului de operator al datelor cu caracter personal.

În cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic, nu există o certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri. La fel, în înștiințarea prezentată Comisiei, nu sunt prezentate date despre metodologia cercetării (vârstă, sex, repartizare geografică), criterii indispensabile unei astfel de cercetări.

În context menționăm că chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul.

În lumina celor expuse, menționăm că CEC nu a autorizat exercitarea unui asemenea exercițiu și atenționează instituțiile mass-media care intenționează să prezinte informații cu privire la sondajul desfășurat. Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”, se arată în comunicatul CEC.

In this article