CEC a dat curs cererii președintelui PL, Dorin Chirtoacă, de a solicita instanței anularea înregistrării candidatului Partidului “Șor” la alegerile din Hâncești

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să ceară Curții de Apel anularea înregistrării candidatului Partidul Politic ”Șor”, Vitalie Balinschi, în cursa pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția 38...

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să ceară Curții de Apel anularea înregistrării candidatului Partidul Politic ”Șor”, Vitalie Balinschi, în cursa pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția 38 Hâncești, care vor avea loc în data de 15 martie 2020. CEC a stabilit în baza unei contestații depuse de președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, că formațiunea a folosit resurse financiare în scopuri electorale care nu au fost incluse în rapoartele financiare, a desfășurat agitație electorală înainte de a începe campania electorală și a recurs la coruperea alegătorilor.

S-a stabilit că Partidul Politic ”Șor” a organizat, în perioada 17 ianuarie-29 februarie, transportarea locuitorilor din circumscripția Hâncești la diferite evenimente din Orhei. Potrivit probelor video prezentate CEC-ului, mai mulți locuitori din circumscripția Hâncești – copii, tineri, bătrâni – sunt îmbarcați în autobuze și transportați la Orhei. Cetățenii, care vorbesc în acest videoclip, susțin că deplasarea lor este organizată de Partidul Politic ”Șor”. Aceștia aveau în mâini și gazeta formațiunii cu mesajul liderului Ilan Șor, publicat pe prima pagină.

CEC a stabilit că în timpul acestor excursii oamenii erau îndemnați să voteze pentru candidatul Partidului Șor, Viltalie Balinschi. În fața cetățenilor au vorbit deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, dar și liderul formațiunii Ilan Șor, care printr-o intervenție video le-a promis alegătorilor din circumscripția Hâncești câte  3000 de lei în cazul în care candidatul formațiunii va câștiga alegerile din 15 martie.

Comisia a mai stabilit că unele persoane care au fost în aceste excursii se găsesc și în listele de subscripție pentru candidatul Partidului Șor la alegerile din Hâncești.

CEC a constatat că formațiunea a desfășurat agitație electorală înainte de începerea campaniei electorale. CEC a mai stabilit că, concurentul electoral a folosit resurse financiare în scopuri electorale care nu au fost incluse în rapoartele financiare.

În aceste condiții, CEC va solicita Curții de Apel Chișinău să îl retragă pe candidatul Partidului Politic ”Șor”, Vitalie Balinschi, din cursa electorală pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală 38 Hâncești. Membrii comisiei au mai decis să sesizeze Procuratura Generală să verifice constatările CEC în baza Codului Penal.

In this article