Ceban discută situația administrației publice locale la Consiliul Europei

La Consiliul Europei de la Strasbourg, primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a adus în atenția comunității internaționale situația confuză din domeniul administrației publice locale în Republica Moldova....

La Consiliul Europei de la Strasbourg, primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a adus în atenția comunității internaționale situația confuză din domeniul administrației publice locale în Republica Moldova.

În declarațiile sale, Ceban a subliniat progresele înregistrate în ultimii 2-4 ani în urma recomandărilor Consiliului Europei, evidențiind îmbunătățiri în dialogul instituționalizat între CALM, APL și Guvern, precum și în alte domenii precum perfecționarea procesului de consultare și consolidarea sistemului de taxe și impozite locale.
„Pe de o parte, în urma recomandărilor Consiliului Europei și, comparativ cu perioada precedentă, pot fi constatate o serie de schimbări cu o tendință pozitivă ce vizează, în special, dialogul instituționalizat intre CALM/APL-Guvern, perfecționarea continuă a procesului de consultare, consolidarea sistemului de taxe și impozite locale, în unele cazuri anularea plafonării, creșterea bazei fiscale locale, avansarea în domeniul înregistrării, evaluării bunurilor imobile, salarizarea în APL, acces sporit la fonduri investiționale etc.”, a declarat edilul Capitalei.

Cu toate acestea, primarul a atras atenția asupra unor abordări lipsite de continuitate și contrare principiilor de descentralizare, în special în ceea ce privește relația dintre guvern și autoritățile locale.
„Pe de altă parte, observăm abordări lipsite de continuitate, fragmentate, selective, nefinanțate, parțiale și chiar contrare principiilor de descentralizare. În special, este vorba de relația „specială” a guvernării cu autoritățile locale din Chișinău și Găgăuzia”, a conchis Ion Ceban.

In this article