Ceban, despre majorarea prețului la gaz: Avem astăzi pierderi de sute de milioane de lei, pierderi pe care nu le-a compensat Guvernu

Din cauza greșelilor celor de la Guvernare, nu doar municipalitatea, dar și toate primăriile din țară suferă și se gândesc ce vor face la iarnă și cum vor...

Din cauza greșelilor celor de la Guvernare, nu doar municipalitatea, dar și toate primăriile din țară suferă și se gândesc ce vor face la iarnă și cum vor achita facturile pentru gaz și energie electrică. Cel puțin asta putem conchide din cele spuse de primarul general Ion Ceban.

Edilul a punctat că spre mare regret, cei care au venit cu foarte multe promisiuni, față de oameni, au ajuns în situația în care gestionează lucrurile atât de prost și incompetent că sărăcim pe zi ce trece.

„Mă refer aici și la țară și la administrațiile publice locale, și la business. Această majorare de aproape 6 ori nu este finală și nu se vede unde va fi acest final. Avem un contract extrem de nociv, semnat netransparent, semnat în defavoarea Republicii Moldova. Nimeni nu s-a decis să negocieze un contract de 5 ani de zile. Și nu poate să invoce situația de război. Contractul a fost semnat cu mult timp înainte.

Atunci când a fost planificat bugetul municipal, în 2021 votat, nicio prognoză nu arăta că vor fi așa majorări substanțiale. Avem astăzi pierderi de sute de milioane de lei, pierderi pe care nu le-a compensat Guvernul. Pe gaz avem o situație foarte neplăcută, pierderile sunt de sute de milioane de lei.

Noi ca și municipalitate le transferăm spre entitățile centrale, înapoi se întoarce mai puțin de 20%. Acele bugete prognozate în școli nu acoperă nici pe de departe cheltuielile pentru energie electrică. Municipalitatea trebuie să achite diferența. Plătim factura Guvernului. Asta înseamnă că acești bani nu vor ajunge la proiecte de infrastructură, la reabilitarea instituțiile sociale, la suburbii, etc.

Ei au aprobat în mai o metodologie, care până acum încă nu este pe deplin funcțională. Sper că măcar o parte de cheltuieli să le putem recupera.

În cazul nostru, este mai ușor, decât în cazul Ștefan Vodă, Cahul, Telenești. Acolo primăriile, la o etapă anumită deja își consumase bugetele tot anul, doar pentru întreținere, ca să înțelegeți cât de mare este presiunea și pe Chișinău”, a declarat edilul în cadrul emisiunii REZOOMAT de la Realitatea.md.

Primarul a mai adăugat că toate aceste prețuri vin să dicteze în continuare politica tarifară și la prețurile în transportul public, pentru că și acolo sunt cheltuieli extrem de mari.

In this article