Ceban: 90 de milioane de lei le cheltuim suplimentar din cauza prostiei guvernării pentru întreținerea instituțiilor educaționale, instituțiilor sociale din municipiul Chișinău

Lipsa transparenței decizionale la capitolul negocierii de către guvernare a tarifelor pentru gazele naturale și presiunea scumpirilor în lanț inițiate de creșterea tarifelor la gaze, crește semnificativ cheltuielile...

Lipsa transparenței decizionale la capitolul negocierii de către guvernare a tarifelor pentru gazele naturale și presiunea scumpirilor în lanț inițiate de creșterea tarifelor la gaze, crește semnificativ cheltuielile suferite de municipalitate. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă, menționând că proasta guvernare costă scump.

„90 de milioane de lei le cheltuim suplimentar din cauza prostiei guvernării pentru întreținerea instituțiilor educaționale, instituțiilor sociale din municipiul Chișinău, creșterea compensațiilor la facturile care le achităm, ca și 40% le direcționăm agentului. Noi am planificat o sumă iar grație acțiunilor guvernării cu tarifele, cu scumpirile în lanț, astăzi deja, costurile se ridică în surplus cu 90 de milioane de lei”, a subliniat Ceban.

În context, Ion Ceban a subliniat necesitatea publicării contractului semnat între Gazprom și Moldovagaz, dar și a altor contracte care duc la scumpiri catastrofale în toate domeniile.

„Insist pe această cale să fie publicat contractul cu Gazprom, cu Moldovagaz și cu celelalte inițiative cărora le vom simți impactul la buzunar, fiecare locuitor al municipiului și a bugetului nemijlocit. Aceștea fură de 2 ori, s-au băgat în buzunare dvs, dar și în cele ale municipiului. Aceste 90 de milioane de lei cheltuiți, trebuiau orientați la grădinițe, școli, trotuare, drumuri, parcuri, suburbii. De asta sunt foarte revoltat”, a declarat edilul.

În context, primarul general s-a arătat nedumerit de ce guvernarea nu oferă populației soluția de a achita facturile uriașe pe durata întregului an, sumele fiind repartizate egal lunar, pentru a scădea din povara financiară.

„Reeșalonarea ar putea fi cea mai bună soluție după compensarea tarifelor, pentru pensionari, pentru familiile cu mulți copii, pentru persoanele cu nevoi speciale, pentru părinții singuratici. Ele trebuiesc compensate la maxim de către guvernare. Iar facturile din lunile de iarnă trebuie împărțite la 12 luni, ca oamenii să poată face față. Și nu înțeleg de ce guvernarea asta nu o face”, a conchis edilul.

In this article