Ce îi leagă pe cei șase deputați, care au părăsit formațiunea, cu Vlad Plahotniuc

Cei șase deputați, care au părăsit PDM, sunt Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Corneliu Padnevici, Eleonora Graur și Grigore Repeșciuc. Fiecare dintre ei este cunoscut ca „omul...

Cei șase deputați, care au părăsit PDM, sunt Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Corneliu Padnevici, Eleonora Graur și Grigore Repeșciuc. Fiecare dintre ei este cunoscut ca „omul lui Plahotniuc”.

Andrian Candu este finul de cununie al fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, care a fugit din țară. Candu a gestionat mai multe afaceri ale lui Vlad Plahotniuc și acum este proprietarul apartamentului de lux, din centrul Capitalei, în care a locuit fostul lider al democraților. Numele lui Candu figurează în dosarul „miliardului furat”.

Sergiu Sîrbu este un transfug. Acesta a venit în PDM, după ce a părăsit PCRM. Despre Sîrbu presa a scris că, fiind jurist de profesie, era autorul mai multor scheme juridice prin care îl ajuta pe Plahotniuc să aducă în partid și alți poiliticieni. Sergiu Sîrbu este cercetat penal într-un dosar pentru coruperea deputaților comuniști. Plângerea a fost depusă chiar de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a declarat că Sîrbu i-a propus Elenei Bodnarenco,  fost deputat comunist, 300 de mii de euro, ca să adere la PDM.

Vladimir Cebotari în ultima perioadă a fost porta voce a lui Vlad Plahotniuc.  Acesta este lipsit de imunitate de deputat și e cercetat penal. Procurorii îl acuză de participare la „un grup criminal organizat” care a contribuit la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Mai exact, Cebotari este acuzat că în 2013, prin folosirea situației de serviciu a acționat în interesul unui grup criminal organizat și a contribuit direct la preluarea controlului asupra întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău prin inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea aeroportului, cu scopul bine determinat de predare în concesiune a activelor întreprinderii de stat agentului economic creat și afiliat grupului criminal.

Corneliu Padnevici. un om apropiat lui Vlad Plahotniuc, care a fost administratorul firmei ÎCS „Codru” SRL, cea care administra şi hotelul cu acelaşi nume din centrul Chişinăului. Acest hotel aparţinea lui Plahotniuc, fiind privatizat mai mult decât suspect, printr-o firmă din Cipru, la doar 15% din preţul său real, în 2009.

Eleonora Graur a fost președintele raionului Rezina și vicepreședinte a Partidului Democrat. Graur a fost vizată în anchete jurnalistice. La începutul anului 2018, ziarul regional „Cuvântul” a scris despre implicarea conducerii raionului Rezina în mușamalizarea unor lucrări de modernizare a unor instituții școlare din raion. Atunci, jurnaliștii au descoperit că în urma concursului public desfășurat de Consiliul Raional Rezina, o companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie, lucrările valorând peste 18 milioane de lei. În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Deși i-a fost solicitată opinia de câteva ori, Eleonora Graur a refuzat să comenteze faptele constatate de jurnaliști, făcând trimitere la „secretul comercial”.

Grigore Repeșciuc a fost primarul orașului Căușeni. Potrivit portalului Moldova Curată, în anii 2017 și 2018, când era la conducere, Primăria a încheiat contracte cu firma socrului primarului, Dragoș Camenșcic SRL, în valorare totală de aproximativ 700 de mii de lei, pentru deservirea iluminatului stradal și deservirea veceurilor publice din oraș. La începutul anului 2018 un alt contract Primăria a acordat firmei soției primarului, Galaxia-Parc, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii.

Cei șase deputați au anunțat astăzi, că părăsesc PDM pentru că nu sunt de acord cu mai multe acțiuni ale partidului. În special aceștia au criticat participarea conducerii PDM la o ședință de lucru cu PSRM. În cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, liderul democraților Pavel Filip a spus că acești deputați sunt supărați pentru că nu sunt în conducerea formațiunii. Mai mult decât atât, potrivit lui Filip, democrații și anterior au participat la ședințe cu socialiștii, iar Candu și Sîrbu cunoșteau acest lucru și nu erau împotrivă.

In this article


Join the Conversation