Cât îi costă pe ruşi, în fiecare zi, finanţarea războiului din Ucraina

În războiul din Ucraina, Rusia cheltuieşte 900 de milioane de dolari pe zi. Aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi, 850 de milioane de euro: atât costă...

În războiul din Ucraina, Rusia cheltuieşte 900 de milioane de dolari pe zi.

Aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi, 850 de milioane de euro: atât costă Rusia să poarte război în
Ucraina.

Cel mai recent calcul a fost făcut de revista americană „Sopref”, specializată în sectorul militar.
Potrivit articolului, preluat din Newsweek, care citează diverse elemente de cost: plata soldaţilor ruşi, muniţie, gloanţe şi rachete şi costul reparaţiei echipamentului militar pierdut sau deteriorat.

Rusia trebuie, de asemenea, să plătească pentru miile de rachete de croazieră şi arme care au fost folosite în timpul războiului, care au costat în jur de 1,5 milioane de dolari fiecare. Aceste cifre nu includ pierderea economică a Rusiei cauzată de sancţiunile internaţionale şi despre care Casa Albă spune că ar putea rămâne în vigoare chiar dacă Rusia îşi retrage trupele.

Pe lângă costurile directe ale finanţării războiului, mai sunt şi consecinţele economice, determinate atât de sancţiuni, cât şi de sfârşitul relaţiilor economice şi comerciale: în Rusia, prăbuşirea economiei de astăzi este de 3 ori mai profundă decât cea din 2020 datorată pandemiei.

Potrivit ultimelor estimări ale FMI, publicate pe 19 aprilie, după o creştere de 4,7% în 2021, PIB-ul Rusiei în acest an se va contracta cu 8,5%, iar următorul cu 2,3%, într-o glumă ascuţită faţă de estimările anterioare.

De fapt, în ianuarie, Fondul a prezis o creştere de 2,8% pentru Rusia anul acesta şi 2,1% anul viitor. Petrol rusesc asigură încasări de 20 de miliarde pe lună.

In this article